Свет

Киднапиран најмладиот милијардер во Африка

12. октомври 2018 - 10:49 | Б.С.Б.

Мухамед Девџи, најмладиот милијардер во Африка, е киднапиран од хотел во Танзанија. Маскирани напаѓачи со пукање во воздух го однеле 43-годишниот Девџи, пишува Forbes.

Милијардерот е киднапиран додека одел на вежбање во хотелот. Бил пресретнат од непозанти лица и е одвлечен во автомобил. Девџи е еден од главните играчи во приватниот бизнис сектор во Танзанија, неговата METL Group оперира во над 35 земји во различни бизниси како трговија, производство, енергетика, финансиски услуги, инфраструктура, транспост и логистика и слично. Според Forbes, тој „тежи“ 1.5 милијарди долари и е единствениот милијардер во Танзанија.

Во извештајот од 2017 година пишува дека бил најмлад милијардер во Африка. Во 2016 година Деви вети деќа ќе донира половина богатство во добротворни цели.

Киндапиран е во Дар ес Салам, еден од најголемите и најразвиени градови во Танзанија.

Дар ес Салам е многу безбеден град, во споредба со други африкански градови. Бизнисмените никогаш не стравувале од киднапери и често се движат сами. Некои имаат лични возачи, но не и телохранители.

Коментирај