Чек дис аут

Куче херојски истрча 160 километри преку Сахара

14. април 2019 - 12:02 | Кајгана/МИА
Лондон, 14 април 2019 (МИА) – Кучето со прекар Кактус истрча повеќе од 160 километри преку пустината Сахара во Мароко и на тој начин стана херој на една од најтешките трки во светот.

Кактус ја зврши третата етапа од трката за само четири часа и 30 минути и го освои 52. место од околу 800 натпреварувачи.

Многумина биле зачудени кога го виделе кучето на трката. Тоа меѓутоа ги надмина предвидувањата дека многу порано ќе се откаже, успеа да ја заврши и четвртата и најдолга етапа за само 11 часа и 15 минути.

До петтата и последна фаза, упорниот тркач го доби службениот број „000“ и апарат за следење, со цел јавноста да може да го следи неговиот напредок во трката, па дури имал и сопствен Твитер налог.

Кога Кактус конечно помина низ целта доби награда, аплауз и медал од организаторот. 

Коментирај