Здравје

Ладните раце или нозе се знак за неколку здравствени проблеми

26. февруари 2018 - 16:45 | М.Д.

Ако често ви се ладни рацете и нозете, а веќе сте навикнале на тоа, можеби е време да се запрашате дали зад тоа стои нешто повеќе.

Имено, ладните прсти на рацете и нозете се прилично честа појава, посебно кај жени и не мора да означуваат ништо сериозно. Меѓутоа, тоа може да биде и знак за сериозни здравствени проблеми.

Слабокрвност

Покрај тоа што постојано ви се ладни прстите на рацете и нозете, често чувствувате и замор, главоболка – во случај ова да ви се случува, време е да ја проверите крвната слика, бидејќи можеби ви недостига железо. Тоа е главна состојка на хемоглобинот, молекол кој пренесува кислород во крвта, на која и дава црвена боја. Ладните екстремитети, поради тоа можат да бидат знак за анемија, односно слабокрвност.

Дијабетес

Освен тоа што рацете ви се ладни, понекогаш во дланките и стапалата чувствувате грчеви – тоа можат да бидат први знаци за дијабетес. Последиците можат да се одразат на крвната слика, но и на нервниот систем. Покрај споменатите симптоми. Може да се појави и чувство на жед, глад и добар апетит, после кој ниту се дебелеете ниту пак слабеете. Ако е така, проверете го нивото на шеќер во крвта.

Тироидна жлезда

Забавената работа на тироидната жлезда доведува до забавување на метаболизмот, а тоа често е проследено со ладни дланки и стапала. Умор, поспаност, забавени функции и движења, односно слабо поднесување на високи температури се очигледни знаци за овој здравствен проблем.

Стрес

И стресот може да биде причина за ладни раце и нозе. Тој го подобрува адреналинот кој ги стеснува крвните садови и ја ослабува циркулацијата, така што вашите раце и нозе се постудени.

Коментирај