Вести

НАСА го тестира својот прв целосно електричен авион

8. октомври 2019 - 15:15 | Б.С.Б.

Првиот електричен X-авион на НАСА, X-57 Mod II пристигна во Истражувачкиот центар за летови Армстронг, каде наскоро ќе започне со серија ригорозни тестови.

X-авионите се експериментална платформа која НАСА ја користи за тестирање и развивање нови технологии.

По тестирање на Земјата како испитување на моторот, електричниот и електронскиот систем, авионот ќе добие крила и потоа со него би требало да полетаат двајца пилоти. По сите тие тестирања НАСА имаат намера да ги објават резултатите од истражувањето и да ги дадат на користење на растечкиот пазар на електрични авиони.

Засега не е познато кога би можело да се види електричниот авион на НАСА на небото.

„X-57 Mod II го одбележува почетокот на новата фаза во овој проект за електричен X-авион“, вели водачот на проектот Том Ригни.

Коментирај