Бизнис

Пристигнуваат кинеските дигитални пари ChinaCoin

12. август 2019 - 15:02 | М.С.

Кинеската Народна банка објавила дека нејзините виртуелни пари сe уште малку готови, што значи дека за кратко време ќе бидат пуштени во оптек, пренесува klix.ba.

Нивните ChinaCoin нема да бидат класична криптовалута, затоа што ги развила Кинeската народна банка со помош на комерцијалните кинески банки, па не функционираат како Bitcoin и слични дигитални валути.

Со други зборови, Кинеската Народна банка ја најавила својата дигитална валута како можност за парични трансакции во Кина. Тоа не значи дека се работи за дигитални пари кои ќе ги имитираат банките под контрола на државниот апарат, на потполно ист начин како што во оптег го пуштиле Yuan, само што нема да се печати.  Пекинг сака да развие дигитални пари за да може да го намали и да ја контролира независноста од странските технологии.

Коментирај