Култура

Промоција на книгата за деца „Арно ама“ на Калина Малеска

18. април 2019 - 14:01 | А.С.

На 19 април во 19:00 часот во Театар „Сенки и облаци“ во Дебар маало ќе се одржи промоција на книгата за деца „Арно ама“ на Калина Малеска, во издание на „Или Или“.

На промоцијата ќе зборуваат Оливера Ќорвезироска  и авторката Калина Малеска.

„Арно ама“ е збирка раскази во кои протагонистите се две братчиња, Дамјан и Марко, и нивните другарчиња од населбата во која живеат. Иако секој расказ е завршена целина, сепак, со оглед на тоа дека дејството се одвива хронолошки во текот на една година, книгата истовремено може да се чита и како роман.

Специфичноста на овие раскази се нивните впечатливи ликови кои не се идеализирани, туку имаат карактеристики на реалните деца – се радуваат, љубопитни се, но некогаш и се нервираат, се лутат, се караат. Делото третира прашања и проблеми со кои денешните деца навистина се соочуваат, како: убави но и стресни доживувања во градинките и училиштата, насилници во маалото, изгубени играчки и книги, префрлување во ново училиште и нова средина при селење, изнаоѓање пријатели, комуникација со дечиња од други националности, негрижа на некои луѓе за животната средина, ривалство меѓу братчиња и сестрички, осаменост и слично. Таквите проблемите со кои се соочуваат децата се прикажани низ реалистично раскажување, што повремено е испреплетено и со фантастични елементи, особено кога доминира детската имагинација.

Особено интересни се заплетите во секој расказ, кои се најавуваат со зборовите „арно ама“ – при што вообичеаната секојдневна ситуација, како резултат на одредени околности, се усложнува, по што ликовите се обидуваат да изнајдат начини за да ги решат произлезените проблеми.

Впечатлив белег на оваа книга даваат заводливите и луцидни илустрации на Владимир Лукаш, кoи ги оживуваат предметите и суштествата. Нивните впечатливи бои и форми ги разубавуваат расказите, а дополнителна радост и исчекување кај читателите создава секое следно „арно ама“ насликано различно од претходното. Зачнати од мотивите во расказите, илустрациите се ослободуваат од реалноста и ги пресоздаваат познатите работи во препознатливи но сосема нови облици, како да се трансформирале поминувајќи низ светот на некој сон.

Ова е првата книга за деца на Малеска, која досега ги има објавено збирките раскази „Недоразбирања“, „Именување на инсектот“ и „Мојот непријател Итар Пејо“, романите „Бруно и боите“ и „Призраци со срмени нишки“, како и драмата „Случка меѓу настани“.

Екипата на театарот „Сенки и облаци“ на промоцијата, со помош на магијата на сенките, ќе одигра претстава работена според еден од расказите во „Арно ама“.

Коментирај