15-те најимпресивни библиотеки во светот

Библиотеката е збирка на материјали, книги или медиуми кои се достапни за употреба, а не само за изложување. Библиотеката обезбедува физички или дигитален пристап до материјали и може да биде физичка локација или виртуелен простор, или и двете. Збирката на библиотеката може да вклучува печатени материјали и други физички ресурси во многу формати како што се ДВД, ЦД и касета, како и пристап до информации, музика или друга содржина што се чува во библиографските бази на податоци.

Библиотеката, која може многу да се разликува по големина, може да биде организирана за употреба и одржувана од јавно тело како што е владата; институција како што е училиште или музеј; корпорација; или приватно лице. Покрај обезбедувањето материјали, библиотеките обезбедуваат и услуги на библиотекари кои се обучени и експерти за наоѓање, избирање, циркулирање и организирање на информации и за толкување на потребите за информации, навигација и анализа на многу големи количини на информации со различни ресурси.

Денеска ги разгледуваме 15-те најимпресивни библиотеки во светот.

реклама

Книги

Снежана Стојчевска: Поезијата е огледало и на крајот секој ќе си се види себе во неа

Read more

15-те најимпресивни библиотеки во светот

Read more

Кое е најдоброто време за читање?

Read more

Годинашниот саем на книги во Скопје без ковид мерки, присутни над 60 издавачки куќи

Read more

Нови видеа

play_arrow

Ослободете се од подбрадокот со неколку лесни вежби

Read more
play_arrow

15 неверојатни откриени артефакти

Read more
play_arrow

Најдобрите 15 мегапроекти во Њујорк

Read more
play_arrow

Рецепти за вегански десерти што не се печат

Read more
play_arrow

15 најопасни диносауруси што некогаш живееле

Read more
play_arrow

Фејл компилација: Брзо и валкано

Read more
play_arrow

7 фудбалери кои се GOAT за два клуба

Read more
play_arrow

Топ 15 најчудни метеоролошки феномени

Read more
play_arrow

Фејл компилација: Глупост пуштена на најјако

Read more
play_arrow

15 најневеројатни древни градби низ светот

Read more
play_arrow

15 најопасни тематски паркови во светот

Read more
play_arrow

Netflix објави трејлер за мини-серијата Echoes

Read more