15-те најимпресивни библиотеки во светот

Библиотеката е збирка на материјали, книги или медиуми кои се достапни за употреба, а не само за изложување. Библиотеката обезбедува физички или дигитален пристап до материјали и може да биде физичка локација или виртуелен простор, или и двете. Збирката на библиотеката може да вклучува печатени материјали и други физички ресурси во многу формати како што се ДВД, ЦД и касета, како и пристап до информации, музика или друга содржина што се чува во библиографските бази на податоци.

Библиотеката, која може многу да се разликува по големина, може да биде организирана за употреба и одржувана од јавно тело како што е владата; институција како што е училиште или музеј; корпорација; или приватно лице. Покрај обезбедувањето материјали, библиотеките обезбедуваат и услуги на библиотекари кои се обучени и експерти за наоѓање, избирање, циркулирање и организирање на информации и за толкување на потребите за информации, навигација и анализа на многу големи количини на информации со различни ресурси.

Денеска ги разгледуваме 15-те најимпресивни библиотеки во светот.

реклама

Книги

Почина Пол Остер, авторот на познатата The New York Trilogy

Read more

Граѓаните на ЕУ повеќе претпочитаат печатени отколку електронски книги

Read more

КАЈГАНА препорака: Зошто треба да го прочитате крими романот „Нож“ на Ју Несбе?

Read more

Промовирана монографијата 100 години Тиверија

Read more

Нови видеа

play_arrow

Rammstein направи спектакл во Белград

Read more
play_arrow

Скопје за време на Прва светска војна

Read more
play_arrow

7 најдобри фудбалски сезони на сите времиња

Read more
play_arrow

15 најмистериозни подводни аномалии

Read more
play_arrow

Топ 15 најстрашни туристички атракции

Read more
play_arrow

Топ 20 мегапроекти што ќе бидат завршени во 2024 година

Read more
play_arrow

Каде најчесто грешиме со јадењето протеини?

Read more
play_arrow

Подемот и падот на првиот вегански фудбалски клуб

Read more
play_arrow

Топ 15 најморничави напуштени градови

Read more
play_arrow

Кружен ток не е за секој

Read more
play_arrow

15 најмистериозни езера во светот

Read more
play_arrow

30-минутни интензивни вежби за совршени нозе

Read more