Астрономи открија егзопланета која можеби е океански свет

Човековото познавање на егопланетите во 1991 година беше ограничено на оние што орбитираат околу Сонцето, но 33 години подоцна е познато дека постојат „милијарди кандидати за егзопланети“ само во нашата галаксија Млечен Пат. Од тие кандидати досега се потврдени над 5 илјади егзопланети, а сега е додадена уште една.

Истражувањето што го објави тимот научници наведува дека откриената егзопланета е слична на Нептун, но е помала. Наречена е HD 207496b и орбитира околу млада џуџеста светла ѕвезда што се вика HD-207496.

HD 207496b има помала густина од Земјата, што значи дека не е целосно карпеста и може да содржи значително количество вода или гас, или и двете.

Со цел да откријат дали егзопланетата содржи гас, вода или и двете, научниците ја истражувале можната внатрешна структура со претпоставка за можностите за овие два различни состави. Едната има јадро и обвивка H/He (водород и хелиум), што значи дека може да биде гасовита планета, додека другата, чија атмосфера би ја придружувала, се состои од јадро, обвивка и водена планета и претставува океанска планета.

Моделирањето на испарување откри дека ако егзопланетата има атмосфера богата со водород и хелиум, таа состојба е привремена. Нејзината ѕвезда HD-207496 целосно ќе ја оголи планетата за 520 милиони години. Исто така, можно е атмосферата веќе да исчезнала и HD 207496b веќе да е океански свет.

Заклучокот од истражувањето е дека понатамошните набљудувања на егзопланетата ќе им овозможат да истражувачите да направат разлика помеѓу двете хипотези. Истражувачите исто така приметуваат дека деталната карактеризација на младите егзопланети може да даде увид во физичките процеси што ги обликуваат планетарните системи. Научниците ги користеле податоците добиени со помош на 3,6-метарскиот телескоп HARPS, кои биле комбинирани со податоците од сателитот TESS на НАСА.

Не така одамна астрономи открија егзопланети близнаци кои би можеле да бидат водени светови, а тоа значи дека значителен дел од нивната маса се состои од вода.

реклама

Вести

Хиперсоничен авион ќе патува од Европа до Австралија за само 4 часа

Read more

Италија го забрани ChatGPT, трката за развој излезе од контрола

Read more

Колку долго човек може да остане буден?

Read more

Креативни начини како подобро да го организирате вашиот фрижидер

Read more
 

Гик

Хиперсоничен авион ќе патува од Европа до Австралија за само 4 часа

Читај повеќе

Италија го забрани ChatGPT, трката за развој излезе од контрола

Читај повеќе

Колку долго човек може да остане буден?

Читај повеќе

Креативни начини како подобро да го организирате вашиот фрижидер

Читај повеќе

Познати првите детали за телефонот Samsung Galaxy S24 Ultra

Читај повеќе

Откриена планета голема колку Јупитер, но со густина поголема од олово

Читај повеќе

Илон Маск стана најследената личност на социјалната мрежа што си ја купи

Читај повеќе

Младите повеќе ги сакаат легендарните „глупави телефони“

Читај повеќе

Virgin Orbit се откажа од вселенските операции, отпушта 90 отсто од вработените

Читај повеќе