Свет

Австралиска сенаторка носеше бурка во Сенатот

17. август 2017 - 15:18 | Макфакс

Сенаторката Полин Хансон носеше бурка за време на седница на националниот Сенат, при што предизвика негодување и шок кај присутните сенатори.

Тоа го направила поради настојувањата дека носењето таква облека како верско обележје носи безбедносни ризици и дека би требало да биде забрането.

Владиниот министер Џорџ Брандис го осуди трикот на Хансон и ја „посоветува“ да не ги навредува религиозните групи.

„Потсмевањето со оваа заедница, потсмевањето со религиозни облеки е застрашувачка работа и ќе побарам од вас да размислите за тоа што го направивте”, рече Брандис, кој е австралиски адвокат.

Хансон подоцна ја извадила бурката, а нејзиното однесување ќе биде разгледано подоцна во Сенатот.

Хансон изјавила дека потребата да се забрани целосното покривање на лицето во јавност е многу важно прашање со кое се соочува модерна Австралија.

Коментирај