Бактерии мутираа во вселената во нешто досега невидено на Земјата

Бактериите се неверојатно прилагодливи микроорганизми кои можат да напредуваат во различни средини, вклучително и вселената.

Истражувањето спроведено на Меѓународната вселенска станица (МВС) покажа дека таму се развиле опасни бактерии отпорни на антибиотици, кои не постојат на Земјата. Во новото истражување, научниците ја проучувале бактеријата Enterobacter bugandensis, која првпат била откриена на МВС во 2018 година.

Enterobacter била поврзувана со сериозни клинички инфекции во претходните студии. Предизвикува болнички инфекции со бактериемија, инфекции на долниот респираторен тракт, остеомиелитис, инфекција на уринарниот тракт и сепса. Се смета за опортунистички патоген, што значи дека ќе предизвика болест кај некоја личност само ако веќе има ослабен имунолошки систем или се бори со други болести.

МВС е екстремна средина

Како што наведуваат авторите на студијата, МВС е високо контролирана средина, но тоа не го спречува развојот на микроорганизми во неа, напротив.

„И покрај високо контролираната средина, карактеризирана со микрогравитација, зголемени нивоа на CO2 и поинтензивно сончево зрачење, микроорганизмите на МВС заземаат единствена ниша. Овие микробни жители играат значајна улога во влијанието врз здравјето и благосостојбата на астронаутите на бродот“, пишуваат авторите во воведот.

Некои неодамнешни студии покажаа дека микроорганизмите изложени на микрогравитација можат да стекнат отпорност на повеќе антибиотици и зголемена вирулентност, т.е. инфективност преку брзи мутации и хоризонтален трансфер на гени. Хоризонталниот трансфер е процес во кој многу различни бактерии разменуваат гени содржани во мали синџири, т.н плазмиди кои се одвоени од нивната наследна ДНК, што може значително да го забрза нивното стекнување на отпорност на антибиотици.

Астронаутите се кандидати за инфекција

Продолженото патување во вселената во микрогравитација може да го загрози имунолошкиот систем на астронаутот и да ја зголеми нивната подложност на болести.

Микробиолошката популација на МВС може потенцијално да влијае на микробиомите на астронаутите и да се обнови со доаѓањето на нови екипажи. Затоа, разбирањето на микробната колонизација, сукцесијата и интеракциите е од клучно значење за обезбедување на благосостојбата на астронаутите и управување со микробиолошките ризици во изолирани и ограничени човечки живеалишта, истакнуваат истражувачите во студијата.

Борбата против отпорноста на антибиотици

Отпорноста на бактериите на антибиотици стана глобален проблем во последниве години. Повеќе од 1,2 милиони луѓе ширум светот починале од инфекции отпорни на антибиотици само во 2019 година.

Откритијата како она претставено во новата студија помагаат да се разбере како бактериите еволуираат и се прилагодуваат во различни средини, вклучително и вселената.

„Нашата сеопфатна анализа фрли светлина не само на начините на кои овие интеракции ја обликуваат микробната разновидност, туку и на факторите кои би можеле да придонесат за потенцијалната доминација и сукцесија на E. bugandensis во средината на МВС. Импликациите од овие наоди се двојни. Прво, тие фрлија светлина врз однесувањето на микробите, адаптацијата и еволуцијата во екстремни, изолирани средини. Второ, тие ја истакнуваат потребата од силни превентивни мерки за да се обезбеди здравјето и безбедноста на астронаутите преку ублажување на ризиците поврзани со потенцијалните патогени закани“, заклучуваат авторите.а

реклама

Ревматолог советува што да јадете наутро за здрави зглобови

Read more

Почна владеењето на Близнаците: Што ќе донесе за секој хороскопски знак?

Read more

Неколку трикови за идеални пржени лепчиња

Read more

Дали редовно го јадете зеленчукот што смирува воспаленија и го намалува холестеролот?

Read more

Наука

Откриен мистериозен подземен влез во близина на Големата пирамида

Read more

Микробите и нивното изненадувачко влијание врз нашето социјално однесување

Read more

Кинески научници создадоа нов смртоносен вирус

Read more

Како настанува нафтата? 5 факти што секој треба да ги знае

Read more
 

Гик

Сондата Juno сними фасцинантни фотографии од Европа, месечината на Јупитер

Читај повеќе

Winamp се враќа во полн сјај

Читај повеќе
  • filter

Зошто пчелите произведуваат мед? 7 тајни од светот на пчелите

Читај повеќе

Дали Facebook може да ве извести кога некој ќе направи скриншот од ваша содржина?

Читај повеќе

Решена мистеријата стара 4.000 години за изградбата на пирамидите во Гиза

Читај повеќе

Интервју со Иван Брзовски: Magenta TV – редефинирање на телевизијата во дигиталната ера

Читај повеќе

Откриен мистериозен подземен влез во близина на Големата пирамида

Читај повеќе

Готово е: Од денеска само X

Читај повеќе

Голема закана за YouTube: TikTok тестира видео од 60 минути

Читај повеќе