Авто новости

Болид со мотор на Corvette од 1.200 КС и цена на BMW M3

11. јуни 2019 - 20:58 | А.С.

Ultima веќе со години склопува автомобили за возачки индивидуалци за кои сериските понуди едноставно не се доволно добри за да им го задоволат апетитот.

На фестивалот на брзината во Гудвуд ќе биде претставен Ultimа RS, новиот модел што ќе биде понуден во неколку варијации.

Сите имаат понуда со V8 мотори од Chevrolet, а тоа значи дека се со моќност над 480 КС. Понатаму следи моќноста од 650 КС од Corvette Z06, а врвот е 6.2 од ZR1 со 800 КС.

И замислете, и тука не е крајот бидејќи најјаката верзија „испалува“ неверојатни 1.200 КС.

Зборуваме за автомобил што во сите конфигурации теши помалку од 1 тон. Затоа не треба да чуди што најслабата изведба јури до 160 км/ч за 6,2 секунди. Оние појаките се како ракети, па така LT5 од 800 КС стига до 96 км/ч за 2,3 секунди и „крева“ над 400 км/ч.

За најјаката изведба перформансите не се објавени, како ни цената. Производителот вели дека е на ниво на BMW M3.

Коментирај