Централната зграда на Шпаркасе Банка во Охрид станува енергетски ефикасна

Шпаркасе Банка АД Скопје, како општествено одговорна компанија што има за цел да го намали негативното влијание врз животната средина, во 2022 година реализираше значајни проекти што позитивно влијаеја врз средината, како и подигнување на свесноста кон значењето за заштеда на електрична енергија. Па, така, по инсталацијата на фотоволтаични системи на Централната зграда на Шпаркасе Банка во Скопје, следуваше реализација на оваа инвестиција и во Централната зграда во Охрид.

Инсталираните системи во Централната зграда во Охрид се проектирани и димензионирани за производство на електрична енергија преку сончев извор со капацитет до 40 kWh за целиот објект. Годишното производство на електрична енергија добиена од обновливи извори е планирано на 50.000 kWh, а енергијата добиена од фотоволтаичните системи ќе ги задоволи годишните потреби за 10% до 15% електрична енергија во објектот на Шпаркасе Банка.

Добиената енергија од фотоволтаичните системи, директно влијае врз заштита на животната средина преку намалување на емисијата на CO₂ за приближно 3.537 кг во периодот од октомври 2022 до февруари 2023 година еквивалентно на:

•    Приближно 14.195 км изминати со автомобил 
•    Приближно 91 посадено дрво
•    Приближно 88 км изминати со авион

Шпаркасе Банка АД Скопје во својата стратегија на работење, особено внимание посветува на рационално користење на електричната енергија и управувањето со животната средина. За таа цел во континуитет се работи на воспоставување енергетско ефикасни решенија како и на пристап за подобро разбирање и подобрување на одржливоста на објектите на Шпаркасе Банка АД Скопје и сопствено користење на енергијата, а со тоа и влијанието врз животната средина.

Шпаркасе Банка е членка на групацијата Ерсте и Штаермеркише Шпаркасе, која е една од водечките групации во областа на финансиски услуги во Средна и Источна Европа, а за нејзината стабилност и традиција зборува фактот за непрекинато работење од близу 200 години. Групацијата опслужува повеќе од 17 милиони клиенти преку 3.200 експозитури. Во Македонија, групацијата е застапена со Шпаркасе Банка и Шпаркасе Лизинг и опслужува повеќе од 120.000 клиенти во 35 експозитури.

реклама

Како Американците го „украдоа“ најнапредниот советски хеликоптер?

Read more

Кои 19 Samsung телефони нема да го добијат ажурирањето на Android 14?

Read more

Што значи кога ви игра окото и дали може да биде сериозно предупредување?

Read more

Што да јадете за здрав црн дроб?

Read more

Промо

Македонски Телеком прославува 100 000 корисници на оптика

Read more

Виталиа потпиша меморандум за соработка со Фармацевтскиот факултет: Размена на знаења за подобро утре

Read more

Graduate програмата на Дамила е одлично место за почеток на вашата кариера

Read more

Централната зграда на Шпаркасе Банка во Охрид станува енергетски ефикасна

Read more
 

Ново

Ибра: Јас сум минато, сегашност, но и иднина на шведската репрезентација

Читај повеќе
  • play_arrow

Ковачевски: Обврска на сите е да го продолжиме патот на државата кон ЕУ

Читај повеќе

Ново истражување за магичното дејство на пијалакот ајауаска

Читај повеќе
  • play_arrow

МВР: Спречено организирано бегство од Идризово, откриен 40-метарски тунел

Читај повеќе

Норвешка без Холанд против Шпанија

Читај повеќе

Судењето за „Ласкарци“ продолжува на 30 март

Читај повеќе

The Simpsons враќаат озлогласен лик од првата сезона

Читај повеќе

Во затворот Идризово откриен тунел за бегство

Читај повеќе
  • play_arrow

Први снимки од снимањето на 6. сезона на The Crown

Читај повеќе