Авто новости

Daimler го претстави електричниот школски автобус Saf-T-Liner C2

13. ноември 2017 - 13:48 | А.С.

Компанијата „Daimler“, поточно нејзината подружница „Thomas Built Buses“, го претстави својот прв електричен автобус.

Saf-T-Liner C2 Jouley или скратено само Joulye, нуди доволно простор за 81 ученик. Се напојува со батерија од 160  kWh, а со едно полнење поминува 160 километри.

Тоа е сосема доволно за дневната школка рута, а од компанијата велат дека може да го опремат и со поголема батерија ако е тоа потребно.

Автобусот беше направен со веќе постоечка технологија на Daimler, а на пазарот ќе се појави во 2019 година.

Коментирај