Дали синтетичкото гориво е спас за бензинските и дизел мотори?

Може ли моторите со внатрешно согорување да преживеат во иднината и покрај налетот на електрификација во автомобилската индустрија?

Синтетичкото гориво се добива со мешање на водород добиен со електролиза и јаглерод диоксид, кој може да се „извлече“ од атмосферата или други индустриски процеси, како и некои други елементи.

Германскиот авто-клуб (ADAC) пишуваше многу на оваа тема, што не изненадува ако се знае дека оваа земја има силна автомобилска индустрија што е голема поддршка за домашната економија.

Поради процесот на електролиза со кој се добива водород, синтетичките горива се нарекуваат и Е-горива. Производството започна, но се одвива во мали количини, односно во моментов е во фаза на истражување.

Можно е да се добијат три производи - синтетички бензин, дизел или плин. Од клучно значење е согорувањето на овие горива да ја минимизира емисијата на штетни гасови што влијаат на атмосферата или здравјето на луѓето, односно емисиите се многу пониски отколку кај конвенционалниот бензин и дизел.

Првата мала фабрика за синтетичко гориво се наоѓа во германскиот град Верлте, а ја отвори Audi.

Сепак, во моментот, големиот проблем со синтетичките горива е големата загуба на енергија. Во однос на вкупната потрошена енергија, само 10 до 15 проценти се користат за стартување на возилото (со електрична енергија е околу 80%).

Се проценува дека ефикасноста на синтетичките горива може да достигне 60 проценти.

Покрај тоа, поради високите трошоци за производство, сегашната цена на синтетичкото гориво е околу 4,50 евра за литар, но се проценува дека околу 2030 година, таа цена може да падне на 2,29 евра.

Се разбира, успехот на синтетичките горива зависи многу од цената, и ќе мора да биде понизок од наведениот.

Засега, експертите предвидуваат дека синтетичките горива најверојатно ќе ги напојуваат авионите и бродовите во иднина - бидејќи во нив не е можно да се инсталираат огромни батерии или резервоари за водород (ова би зафаќало поголем дел од товарот).

А што е со автомобилите? Тоа останува да се види, и како што е наведено - многу ќе зависи од цената.

реклама

Откриен е нов сој: Високозаразен, ја намалува ефикасноста на вакцината

Read more

Вучиќ прикажа фотографии со оружје и безживотни тела со траги на мачење

Read more

Пирати, блуд и неморал: Како „Божјата казна го стигна најгрешниот град во светот“?

Read more

Овие се седумте најдобри мобилни телефони во светот

Read more

Авто новости

Како правилно да го проверите нивото на масло во моторот?

Read more

Ова е првиот автомобил со систем на автономно возење на Ниво 3

Read more

Како можете да ја одговорите анкетата за оценување на работата на сообраќајна полиција?

Read more

Пандемијата ја намали продажбата на нови возила во земјава за 33 проценти

Read more
 

Автомобили

Како правилно да го проверите нивото на масло во моторот?

Читај повеќе
  • play_arrow

Ова е првиот автомобил со систем на автономно возење на Ниво 3

Читај повеќе

Како можете да ја одговорите анкетата за оценување на работата на сообраќајна полиција?

Читај повеќе

Пандемијата ја намали продажбата на нови возила во земјава за 33 проценти

Читај повеќе
  • filter

Поглед во тјунираниот McLaren 765LT кој развива 1.000 КС

Читај повеќе
  • filter

Галерија на денот: Taycan Cross Turismo

Читај повеќе
  • play_arrow

Уникатниот McLaren F1 се продава за 15 милиони долари

Читај повеќе

Светска премиера на Cross Turismo: Практичната верзија на Porsche Taycan

Читај повеќе
  • filter

Opel го претстави камперот Zafira Life Crosscamp Lite

Читај повеќе