Дали смее моторот да работи додека полните гориво?

Смееме ли да полниме гориво додека работи моторот на автомобилот? Одговорот е - најдобро, не!

Иако веројатноста за избувнување на пожар е минимална, оставањето на моторот да работи ја зголемува можноста за палење на испарувањата од горивото доколку дојде во допир со статички електрицитет.

Затоа е најбезбедно да го исклучите моторот на автомобилот за да избегнете најмала можност за пожар.

Како што е познато, ризикот од пожар е да се запалат испарувањата, а не самата течност, што на крајот може да доведе до експлозија.

Друго прашање е дали самиот мотор може да се оштети ако работи додека се точи гориво? Секако, ризикот од предизвикување пожар е поголем од евентуалното оштетување на возилото.

Сепак, дури и ако возилото не е оштетено, тоа не значи дека оваа практика нема да предизвика проблеми. Иако ова не е нужно лоша работа за вашиот автомобил, може да го вклучи она здодевно светло за „проверка на моторот“ (check engine) бидејќи автомобилите се дизајнирани да детектираат дури и најмало истекување на бензинска пареа од резервоарот за гориво, цевките за гориво и моторот.

Ова може да се случи кога ќе ја ставите млазницата во отворот за полнење гориво. Компјутерот во возилото детектира испуштање на пареа и го вклучува светлото „check engine“.

реклама

Авто новости

Продажба на автомобили во ЕУ: Дизел и електричните автомобили се речиси изедначени

Read more

Кинезите не попуштаат: Има ли надеж за поевтини европски електрични автомобили?

Read more

САД и Кина во трговска војна, Европа губи

Read more

Самоуправувачките автомобили на британските патишта од 2026 година

Read more
 

Автомобили

Продажба на автомобили во ЕУ: Дизел и електричните автомобили се речиси изедначени

Читај повеќе

Кинезите не попуштаат: Има ли надеж за поевтини европски електрични автомобили?

Читај повеќе

САД и Кина во трговска војна, Европа губи

Читај повеќе

Самоуправувачките автомобили на британските патишта од 2026 година

Читај повеќе

Која е функцијата на малите капаци кај новите автомобили?

Читај повеќе

Кои грешки најчесто ги правиме при складирање на зимските гуми?

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Porsche традиционално на патиштата низ Македонија со ексклузивниот Road Tour

Читај повеќе
  • filter

Почна производството на електричниот Porsche Macan, целта е 20.000 примероци за една година

Читај повеќе
  • play_arrow

Го донесе Југото во Америка, а сега претставува електричен автомобил за широките маси

Читај повеќе