Фит

Дали треба да вежбате додека се борите со настинка или грип?

5. ноември 2019 - 15:00 | М.С.

Многу спортисти се прашуваат дали треба да продолжат со вежбање кога имаат настинка или грип.

Новото истражување покажува дека без разлика дали вежбате или не, нема поврзаност со тоа колку долго ќе бидете настинати или колку долго ќе трае процесот на оздравување.

Доколку се чувствувате лошо се подразбира дека најдобро е да одмарате, но ако имате сила за тренинг, тоа нема да ја влоши состојбата со настинката или грипот.

Најдобро е да го слушате своето тело. Изберете лесен тренинг со послабо темпо за да останете во кондиција. 

Меѓутоа, доколку се чувствувате лошо, подобро одмарајте без да правите ништо.

Секој грип и настинка се различни. Доколку имате симптоми на грип како што се измореност, грозница, пролив, повраќање, најдобро е да ги прескокнете вежбите.

Сметајте дека тоа е знак дека прекумерно вежбате и ви е потребен одмор. Вежбањето понекогаш има контра-ефект за вашиот имунолошки систем и ве прави чувствителни на надворешните фактори.

Коментирај