Дали во 2040 година нè очекува глобална катастрофа?

Ако нема сериозно поместување во глобалните приоритети, човечката цивилизација ќе се движи кон колапс во следните две децении, според новата проценка на извештај од 70-тите.

Во гореспоменатиот извештај објавен во 1972 година, група научници од МИТ предвидоа дека ќе дојде до колапс на индустриската цивилизација ако корпорациите и владите продолжат со постојан економски раст, пишува Vice.

Крај на цивилизацијата или голема пресвртница?

Експертите презентираа 12 можни сценарија за во иднина, а во повеќето од нив имаше ограничување по кое има недостиг на ресурси и по што понатамошниот раст ќе биде невозможен. Најозлогласеното сценарио „Бизнис како и вообичаено“ (Business as Usual) предвидуваше дека глобалниот економски раст ќе достигне врв во 2040-тите, а потоа ќе доживее нагло опаѓање. Потоа, според BAU, ќе има пад на популацијата, недостиг на храна и природни ресурси.

Овој неизбежен „колапс“ нема да биде крај на човечкиот вид, туку пресвртна точка што значително ќе ги намали животниот стандард и квалитетот на животот во следните неколку децении.

Засега, има совпаѓања со две сценарија

Економистот Гаја Херингтон се обиде да истражи каква е нашата позиција денес, по скоро половина век од алармантниот извештај, или каква иднина нè чека.

Херингтон го прошири истражувањето што го започна како студент на Универзитетот Харвард во 2019 година и го објави во ноември 2020 година во Journal of Industrial Ecology.

Таа откри дека моменталната состојба на нашата цивилизација се мери преку 10 различни варијабли; како што се големината на населението, стапките на плодност, нивото на загадување, производството на храна и индустриското производство скоро целосно се совпаѓаат со две сценарија од 1972 година - „Бизнис како и вообичаено“ (BAU) и „Сеопфатна технологија“ (Comprehensive Technology - CT), во кои технолошкиот напредок помага во намалување на загадувањето и зголемување на залихите на храна, дури и за време на недостиг на природни ресурси.

Иако сценариото CT предвидува помалку проблеми за глобалното население и квалитетот на животот отколку BAU, недостатокот на природни ресурси сепак треба да доведе до точка каде што економскиот раст нагло ќе падне. Со други зборови, до ненадејниот колапс на индустриското општество.

Сценарио „Стабилизиран свет“: Утопија или реалност?

Добрата вест е дека сè уште не е доцна да се избегнат и двете сценарија и да се поправи насоката на општеството кон најдобрата алтернатива - сценариото „Стабилизиран свет“ (Stabilized World – SW), според Science Alert.

Ова сценарио започнува слично како BAU и CT; каде што има истовремен економски раст и загадување на животната средина, но и пад на количината на природни ресурси. Но, разликата се јавува кога човештвото само одлучи да го ограничи економскиот раст, пред недостатокот на средства да го присили на тоа.

„Сценариото SW претпоставува дека покрај технолошките решенија, се менуваат и глобалните социјални приоритети“, напиша Херингтон.

„Промената на вредностите и политиките, меѓу другото, резултира со помалку деца, можност за контрола на репродукцијата, намалување на индустриското производство и акцент на здравствените и образовните услуги“, додаде таа.

Без општествен колапс

На графиконот за сценарио SW, кратко време по промената на приоритетите доаѓа изедначувањето на растот на индустријата и растот на глобалното население. Храната е сè уште достапна, има опаѓање и исчезнување на загадувањето и намалување на исцрпувањето на природните ресурси. Сето ова води кон целосно избегнување на социјалниот колапс.

Ова сценарио може да звучи како утопија, особено денес кога имаме рекордни нивоа на емисии на штетни гасови, но студијата наведува дека сè уште е можно промена на парадигмата и правецот.

Херингтон за Vice изјави дека брзиот развој на вакцини за време на пандемијата на COVID-19 е показател за високото ниво на генијалност на човечката цивилизација за време на глобалната криза. Сосема е можно, смета Херингтон, да имаме сличен одговор на климатската криза, ако свесно го направиме тој избор.

реклама

Порно ѕвезда ги открива најголемите лаги за индустријата за возрасни

Read more

Роналдо ја открива програмата на која ги должи неверојатното тело и форма

Read more

Интересни факти кои веројатно не ги знаете за машкиот оргазам

Read more

Три хороскопски знаци кои ги чека голема среќа во август

Read more

Наука

Ајнштајн бил во право за црните дупки

Read more

Телескопот Hubble откри докази за испарување на вода на месечина на Јупитер

Read more

Научници открија 28 непознати вируси замрзнати во глечери

Read more

Изум на иднината: Биоразградлива пластика што се распаѓа на сонце и воздух

Read more
 

Гик

  • play_arrow

Почна да работи најмоќната приливна турбина во светот

Читај повеќе

Xbox Series X и S се најбрзо продаваните Xbox конзоли

Читај повеќе

Ајнштајн бил во право за црните дупки

Читај повеќе

Политичка трка за вселената: Што ќе биде „Окото на Саурон“ што го гради ЕУ?

Читај повеќе

Google и Facebook воведуваат задолжителна вакцинација за вработените во САД

Читај повеќе
  • play_arrow

Телескопот Hubble откри докази за испарување на вода на месечина на Јупитер

Читај повеќе

Рендерите го открија изгледот на Motorola Edge 20, Edge 20 Pro и Edge 20 Lite

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Луѓето загадуваат, а паметен робот ќе им ги чисти плажите од отпушоци

Читај повеќе
  • play_arrow

Мозочен имплант овозможи парализирано лице да „изговори“ цели реченици

Читај повеќе