Живот

Данска општина воведе четиридневна работна недела

14. октомври 2019 - 10:07 | Ф.З.

Локалните власти на општината на полуостровот Одсхеред им дадоа ден плус одмор на вработените во администрацијата за да ги мотивираат подобро да си ја вршат работата.

Одсхеред е полуостров на сезерозападниот дел од островот Зеланд во Данска, оддалечен околу 100 километри од Копенхаген. Има скоро 33 илјади жители, а најголемото гратче е Никебин Сјеланд со популација од 5 илјади.

Кирстен Лунд Маркварсден, која работи во општинската администрација, вели дека после долги разговори претставниците на општинската власт решиле конечно да ја спроведат идејата за читиридневна работна недела.

Тоа го направиле бидејќи веруваат дека на овој начин додатно ќе ги мотивираат запослените да им пружаат поквалитетна услуга на граѓаните.

„Сигурни сме дека луѓето ќе го ценат тоа што имам ден плус за одмор“, вели Марквардсен за Denmark's news. Општинските работници сега ќе работат 35 часа неделно, додека стандардната рабвотна недела во Данска трае околу 37,5 часа.

Вработените се одушевени од овој новитет и се пресреќни што сега ќе имаат три слободни дена кои можат да ги користат за друштвени активности, патувања или што и да сакаат.

Коментирај