Децата со прекумерна дебелина во ризик да развијат мултипла склероза

Децата со прекумерна дебелина може да бидат во поголем ризик во нивната рана зрелост да им биде дијагностицирана мултипла склероза, покажува нова студија.

Ризикот од дијагностицирање на мултиплс склероза (МС) се чини дека е двојно поголем кај прекумерно дебелите деца во споредба со оние што не се, објави шведската студија.

Академиците од Институтот Каролинска во Стокхолм анализирале податоци од шведскиот регистар на третман на дебелина кај деца. Базата на податоци, позната како Boris, е еден од најголемите регистри во светот за лекување на дебелината кај децата.

Истражувачкиот тим ги испита информациите за деца на возраст меѓу две и 19 години, кои беа внесени во регистарот помеѓу 1995 и 2020 година и ги споредија нивните информации со децата во општата популација. Нивната студија вклучуваше информации за повеќе од 21.600 деца со прекумерна дебелина, кои започнаа со лекување напрекумерната дебелина во просек од 11 години и нагоре, и од 100.000 деца кои не беа прекумерно дебели.

Децата вклучени во студијата што треба да биде претставена на Европскиот Конгрес за дебелина во мај, во Венеција, беа следени во просек по шест години. Просечната возраст на дијагноза на МС беше околу 23-годишна возраст.

„Еден од ефектите на дебелината во детството е тоа што предизвикува слабо, но хронично воспаление и ова воспаление го зголемува ризикот од развој на неколку болести како што е мултипла склероза“, рекоа авторите на студијата, професорката Емилија Хагман и професорот Клод Маркус.

За време на периодот на набудување, мултипла склероза беше дијагностицирана кај 28 прекумерно дебели испитаници, што претставува 0,13% од групата, и кај 58 лица без прекумерна дебелина, што сочинува 0,06% од групата.

реклама

Топ 5 најдолговечни животни - некои живеат и илјадници години

Read more

Зошто никогаш не треба да користите мобилен телефон додека сте во тоалет?

Read more

Колку често мажите и жените помислуваат на секс?

Read more

Како би изгледала Европа ако светското море се подигне за 100 метри?

Read more

Здравје

Едноставна промена на животниот стил може да го намали крвниот притисок

Read more

Кое е најлошо време да се мерите на вага?

Read more

10 најголеми митови за исхраната во кои треба да престанеме да веруваме

Read more

Алерголог советува кога да почнете да земате лекови за сезонска алергија

Read more
 

Магазин

Тешка недела: Финансиски хороскоп за секој знак од 15 до 21 април

Читај повеќе

Едноставна промена на животниот стил може да го намали крвниот притисок

Читај повеќе

Зошто често се чувствувате уморни во текот на денот?

Читај повеќе

Колку често мажите и жените помислуваат на секс?

Читај повеќе

Стјуардеса откри како ги „казнуваат“ патниците кои не сакаат да го отстапат седиштето на дете

Читај повеќе

Кое е најлошо време да се мерите на вага?

Читај повеќе
Четири типа на пријатели

Четири типа на пријатели кои сите ги имаме

Читај повеќе

Постојано критикување - штетна навика која може да ја уништи врската

Читај повеќе

10 најголеми митови за исхраната во кои треба да престанеме да веруваме

Читај повеќе