Здравје

Девет симптоми кои покажуваат дека имате недостаток на железо во крвта

4. септември 2018 - 10:53 | Б.С.Б.

Експертите велат дека е највообичаено луѓето да не бидат свесни дека имаат недостаток на железо. Најчестите симптоми вклучуваат умор, бледа кожа и промени на ноктите, како и забрзано чукање на срцето, сува кожа и болки во устата.

Според податоците на Светската здравствена органзација 8 од 10 луѓе имаат недостаток на железо во крвта. Железото е витално за транспорт на кислородот во телото и го чува имуниот систем здрав.

Нутриционистот Грег Ведерхед за Healthista откри девет симптоми кои укажуваат недостаток  на железо во организмот.

1. Умор и исцрпеност

2. Недостаток на здив

3. Бледа кожа (блед јазик)

4. Немирни нозе

5. Главоболки и вртоглавици

6. Кршливи нокти

7. Забрзана работа на срцето

8. Отекување и болка во устата

9. Сува кожа и коса

Колку железо ни е потребно во организмот? На жените на возраст од 19 до 50 години им е потребно 18 мг. Тоа е еднакво на над 1.6 кг мисирка, 24 јајца или 1.2 кг кељ дневно.

За мажите на возраст од 19 до 50 години препораката е 8 мг дневно или 800 г мисиркино месо, 11 јајца или околу 530 г кељ дневно.

Коментирај