Длабочините на Црното Море живеат 12.000 години во минатото

Ново истражување покажува дека најдлабоките делови од Црното Море сѐ уште не се проспособиле на затоплените услови кои настанале по Леденото доба, односно живеат 12 илјади години во минатото.

Во неодамна објавена студија, научниците велат дека откриле многу динамична ситуација поврзана со развојот на Црното Море по завршувањето на последното Ледено доба. Нивните анализи на наслагите од хидрантен гас, метан заробен во водните молекули чиј физички изглед е како мраз, велат дека е задоцнет одговот на феноменот на климатски промени.

Испитувањата направени во романскиот дел од Црното Море со дупчење во длабочините велат дека одредени нивоа на слободен метан под морското дно не коренспондираат со исти такви на други локации.

„Ова ни покажува дека хидрантниот систем на длабочините од Црното Море сѐ уште одговара на климатските промени започнати по крајот на последното Ледено доба“, пишуваат научниците во нивниот труд.

Важен дел од нивната студија е посветен на „стабилната зона со хидрантен гас“ - најниската точка на која гасот природно хидрира поради температурата и притисокот.

„Од наша гледна точка, стабилноста на хидрантниот гас веќе ги достигнала потоплите услови во подповршината, но слободниот гас метан, кој секогаш е присутен во овие ниски слоеви, сѐ уште го нема почнато тој процес“, вели Мајкл Ридел, еден од коавторите на научниот труд.

Околината на Црното Море се има драстично променето од последното Ледено доба. Површината на водата е покачена за 100 метри, солена вода од Медитеранот навлегла во водата која претходно наликувала на езерска, а глобалното затоплување придонесе да се покачат и температурите на водата и во длабоките делови.

Темно сино: за време на Леденото доба; светло сино: Црното Море денес

Студијата ги потенцира комплексните реакции и временските размери на климатските промени врз морските средини, споделувајќи повеќе информации за промените кои треба да ги очекуваме од промената на климата.

Последната Ледено доба завршила пред 12 илјади години кога мразот драстучно се стопил, веројатно како полседива на метеоритот кој паднат во Мексико некаде пред 13 илјади години. Во тоа време ледената покривка го опфаќала поголемиот дел од Северна Америка, Скандинавија, северниот дел на Европа и источноевропската рамнина. Со мраз биле покриени Алпите и Хималаите, како и јужните краишта на Јужна Америка и Австралија.

реклама

Шест знаци дека пиете премногу вода

Read more

Европол: Албанија извор на дрога, транспортот оди главно по морски пат до Италија

Read more

Милијарда долари за да може Ever Given да излезе од Суецкиот Канал

Read more

Ќе пукне ли? Русите распоредија војска, Америка испрати два воени брода

Read more

Наука

AlphaDog  - кинескиот одговор на роботското куче на Boston Dynamics

Read more

Какви последици може да има патувањето до Марс врз човечкото тело?

Read more

5.200 тони вселенска прашина паѓаат на Земјата секоја година

Read more

Епохално откритие: Археолозите го најдоа „Златниот град“ во Египет

Read more
 

Гик

  • play_arrow

Дали ја откривме најдобрата Суперземја досега?

Читај повеќе

Што подготвуваат од Apple за овој април?

Читај повеќе
  • filter

Како изгледаше првиот Apple компјутер пред 45 години?

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

AlphaDog  - кинескиот одговор на роботското куче на Boston Dynamics

Читај повеќе
  • filter

Samsung летово ќе ги покаже новите смартфони на преклоп

Читај повеќе

Што да направите доколку мобилниот ви падне во вода?

Читај повеќе

Падна одлука: Контаминираната вода од Фукушима сепак ќе заврши во океанот

Читај повеќе

Нура ал Матруши влезе во историјата како првата арапска астронаутка

Читај повеќе

Популарни PlayStation франшизи доаѓаат на мобилни уреди

Читај повеќе