Досега мапирано речиси 25% од морското дно на Земјата

Како дел од иницијативата Seabed 2030 (Морско дно 2030), досега е мапирано речиси 25% од морското дно на Земјата.

Поточно, проектот за мапирање во моментов е на 23,4%, но целта на иницијативата е работата на мапирањето на морското дно да се заврши до 2030 година, односно за помалку од 8 години.

Проектот е дел од поголемата иницијатива The Ocean Decade (Деценијата на океаните) предводена од ОН, и главно се потпира на доброволни прилози во форма на податоци за топографијата на океаните.

Рокот за мапирање на целото морско дно на планетава до 2030 година е остварлив благодарение на напредокот во технологијата и веќе достапните податоци. Само минатата година, 9,841 милиони квадратни километри од морското дно беа мапирани првенствено преку отворање архиви, наспроти активните напори за мапирање.

Научниците се надеваат дека собирањето батиметриски податоци ќе помогне во подобро разбирање на климатските промени и во напорите за зачувување на океаните. Мапирањето на дното на океанот помага и во откривањето на цунами и други природни катастрофи.

Многу од користените податоци веќе постоеја. Проектот се потпира на придонеси од влади и компании, но некои од нив сè уште не сакаат да ги отворат своите архиви поради страв од откривање на национални или деловни тајни.

Сите податоци ќе ѝ бидат достапни на јавноста преку интернет и глобалната мрежа GEBCO. Пред проектот Seabed 2030, многу малку податоци за директно мапирање беа јавно достапни. Повеќето мерења на батиметрија се проценуваат со помош на сателитски отчитувања на височина, а овие отчитувања даваат многу груба идеја за морското дно. Некои научници веруваат дека напорите за пронаоѓање на исчезнатиот авион на Malaysia Airlines би биле поуспешни благодарение на поновите и попрецизни методи за мапирање на океанското дно.

реклама

Дали сте знаеле: Македонец го дизајнирал славниот југословенски киоск

Read more

Почнува период што се случува еднаш на 12 години: Што ќе му донесе на секој хороскопски знак?

Read more

Зошто Кинезите престанаа да ги исплаќаат кредитите за стан?

Read more

Експертите многу јасно објаснија дали треба да се тушираме наутро или навечер

Read more

Вести

Научна студија: Никаде на Земјата дождовницата не може да се пие

Read more

Годинашната суша во Европа најлоша во изминатите 500 години

Read more

Кина разви дрон што може да ја пробие одбраната на носачите на авиони

Read more

Откриено каков бил животот на средната класа во Помпеја

Read more
 

Гик

Научна студија: Никаде на Земјата дождовницата не може да се пие

Читај повеќе

Бејби бумерите имаат најслаби лозинки, а милениумците се најранливи

Читај повеќе

Најголемата утка на Netflix: 99% од корисниците не ги ни пробале игриците

Читај повеќе

Годинашната суша во Европа најлоша во изминатите 500 години

Читај повеќе

Кина разви дрон што може да ја пробие одбраната на носачите на авиони

Читај повеќе

Откриено каков бил животот на средната класа во Помпеја

Читај повеќе

АЕК: Малолетниците дневно приклучени на интернет и повеќе од пет часа

Читај повеќе

WhatsApp воведе нови опции за поголема приватност на корисниците

Читај повеќе

Во Њујорк пронајдена статуа на индиска божица украдена во 1971 година

Читај повеќе