Древните Маи со векови се труеле со жива

Токсичното ниво на загадување со живо неочекувано е откриено на стари археолошки локалитети каде некогаш царувале Маите, што би можело да биде една од причините која влијаела на нивното исчезнување.

Уште пред контактот со луѓето од Новиот свет, цивилизацијата на Маите била загадена со големи количини жива. Дури и денес, поради присуството на елементи многу истражувачи мора да носат заштитна опрема за да го зачуваат здравјето.

„Загадувањето со толку големи количини жива обично се поврзува со современи урбани центри и индустриски подрачја“, вели Данкан Кук, геоархеолог од Австралискиот католички универзитет и предводник на студијата која го проучува еколошкото наследство на Маите.

Заедно со тим истражувачи од САД и Велика Британија, Кук анализирал примероци и податоци собрани од 10 локалитети кои потекнуваат од класичниот мајански период. Споредбата и анализата на земјиштето покажале дека на 7 од 10 локалитети е утврдена концентрација на жива поголема или еднаква на модерните горни граници на токсично ниво.

„Откритијата на жива длабоко во земјиштето и седиментите на древните мајански градови е тешко да се објаснат додека во обѕир не се земат претходните археолошки откритија во регионот кои говорат за тоа дека Маите користеле жива со векови наназад“, истакна Кук.

Во чист облик живата е метал со сјајно сива боја кој се топи на ниски температури и се претвора во густа течност. Живата е супстанца користена да го укрути крзното за шапки, а ги труела нервните системи на занаетчиите кои ги изработувале.

Можеби најпопуларниот облик на жива користен во текот на историјата е живин сулфид, минерал  користен како пигмент за добивање силно црвена боја за облека и садови.

За народ опседнат со крв како Маите, овој минерал претставувал многу повеќе од силно црвена боја.

Тагови
реклама

Падна нов договор за цената на руската нафта

Read more

Експерименталната вакцина против ХИВ е успешна кај 97% од испитаниците

Read more

Нефудбалските моменти меѓу Србија и Швајцарија: Провокации на сите страни

Read more

Бојата на столицата може да открие дали имате висок холестерол

Read more

Вести

Чудни минерали што ги нема на Земјата откриени во астероид кој паднал во Африка

Read more

Како изгледа глобално затоплување од 3°C?

Read more

Столбовите на создавањето какви што не сме ги виделе досега

Read more

Илон Маск тврди дека ќе ги вгради првите чипови во човечки мозок за шест месеци

Read more
 

Гик

  • play_arrow

Што ако НАСА никогаш не постоеше?

Читај повеќе

Кои телефони на Nokia ќе добијат Android 13?

Читај повеќе

Чудни минерали што ги нема на Земјата откриени во астероид кој паднал во Африка

Читај повеќе

Apple тестира еден од најважните новитети за iOS

Читај повеќе
  • play_arrow

Како изгледа глобално затоплување од 3°C?

Читај повеќе

Експерименталната вакцина против ХИВ е успешна кај 97% од испитаниците

Читај повеќе
  • filter

Столбовите на создавањето какви што не сме ги виделе досега

Читај повеќе

Маск ги зголеми цените на Starlink за Украинците

Читај повеќе
  • play_arrow

Новите телефони ќе можe да преживеат пад на бетон

Читај повеќе