Државна видеолотарија не троши државни пари

Во време на предизборна трка, пропагандните механизми се вклучија, со цел да ја манипулираат јавноста. Шпекулација е пренесената изјава на двајцата пратеници од опозицијата.

Државна видеолотарија е трговско друштво со ограничена одговорност, во која државата е застапена со 51% преку Државна Лотарија, а 49% е приватен странски капитал. Компанијата е основана во јули 2014. Ние не сме буџетски корисник. Напротив, ние придонесуваме за раст на приходите на државниот буџет. Во 2019 по основ на данок на добивка, данок на личен доход, посебна давачка од игри на среќа, ДДВ и дивиденда, Државниот буџет од Државна видеолотарија се дополнил со 750.966.809,00 денари.

Како општествено одговорно компанија настојуваме да бидеме одговорни кон ранливите категории во нашето општество, но и да придонесеме за унапредување на спортот, образованието и културата. Државна видеолотарија е единствена компанија која развива и применува програма за одговорно играње во земјава.

Врз основа на постигнатите резултати од 2018 година, друштвото Државна видеолотарија, е регистрирана како 23 најуспешна компанија во земјава, која успешно се бори на пазарот на игри на среќа со приватниот сектор. Со цел да можеме да го обезбедиме нормалното работење на нашата компанија, сите набавки, ги реализираме согласно регулативата за јавни набавки.

Набавката која стана дел од пропагандниот наратив на опозицијата пред избори е манипулација. Државна видеолотарија не троши државни пари, ние не сме буџетска институција.

Јавната набавка е согласно планот за јавни набавки од јануари 2019. Набавката е рамковна за период од 2 години (сукцесивна согласно потребите на друштвото). Целата процедура за набавка е транспарентна и согласно законот. 

Тендерот првично беше објавен на 14 октомври 2019, но не се јави ниту еден заинтересиран, поради што целата постапка се повтори. Бирото за јавни набавки изврши управна контрола на постапката која резултираше без суштински забелешки на постапката.

Постапката беше повторена на 04.12.2019, а во текот на оваа постапка повторно беше извршена управна контрола на бирото за јавни набавки, од која и во овој случај немаше забелешки. На ова постапка, пристигна само една понуда која ги задоволуваше бараните критериуми, по што е потпишана рамковната спогодба за реализација на јавната набавка.

Потенцираме дека спогодбата се однесува на временскиот период од две години, во кој сукцесивно ќе вршиме набавка согласно потреби на работењето на компанијата. Ова значи дека нема веднаш да бидат набавени 1500 апарати, туку ќе се набавуваат апарати согласно потребите на друштвото за нормално функционирање на истото.

*Промотивен текст

реклама

Морничави остатоци од напуштени хотели низ Југославија

Read more

Овие хороскопски двојки не се идеални, но може да успеат

Read more

Измачувал животни и се фалел на социјални мрежи

Read more

Објавени првите подетални вести за состојбата на Михаел Шумахер

Read more

Македонија

Гордана Јанкулоска: На крај памет не ми паѓа некаде да бегам

Read more

Шест починати и 140 нови случаи на коронавирус од 1.397 тестирања

Read more

Вака ќе изгледаат во пракса протоколите за присуство во училиште

Read more

Битиќи: Неблагодарно е јавните пари да се делат по етничка основа

Read more

Вести

Преглед на состојбата со COVID-19 во светот

Читај повеќе

Гордана Јанкулоска: На крај памет не ми паѓа некаде да бегам

Читај повеќе

Во сеќавање на Игор Исаковски, на неговиот роденден

Читај повеќе

Шест починати и 140 нови случаи на коронавирус од 1.397 тестирања

Читај повеќе

Едно лице загина во тешка сообраќајка на автопатот Неготино – Демир Капија

Читај повеќе
  • play_arrow

Вака ќе изгледаат во пракса протоколите за присуство во училиште

Читај повеќе

Измачувал животни и се фалел на социјални мрежи

Читај повеќе

Навални од болница: Уште ми се тресат нозете

Читај повеќе

Рекордни 1.002 случаи на коронавирус регистрирани во Полска

Читај повеќе