ЕУ инвестира 43 милијарди евра во производство на европски чипови

По САД, ЕУ сака да обезбеди развој на своја индустрија за полупроводници и да го удвои својот удел на пазарот.

Додека технолошката индустрија продолжува да страда од недостиг на чипови, Европа се подготвува да инвестира милијарди за да се ослободи од надворешната зависност. Слично на САД, Европа наскоро би можела да има свој CHIPS закон. Европскиот совет, едно од двете законодавни тела на ЕУ, заедно со Европскиот парламент, усвоија заеднички став да предложат нова регулатива која има за цел да ја зајакне конкурентноста на ЕУ во областа на полупроводничките технологии.

Додека Соединетите Американски Држави го усвоија Законот CHIPS за да го поттикнат домашното истражување и производството на полупроводници, Законот на ЕУ треба да функционира како монетарен поттик за изградба на нови индустриски капацитети во најважниот технолошки бизнис што постои денес.

Чиповите се „од суштинско значење за широк спектар на технолошки и дигитални производи како што се автомобили, домашни апарати и електроника“, се вели во официјалното соопштение на Европскиот совет, а Европа во моментов се соочува со предизвици во обезбедувањето на снабдувањето со полупроводници. Предложениот закон има за цел да ја намали ранливоста и зависноста на ЕУ од странски актери, што лесно може да влијае на внатрешниот пазар поради геостратешки прашања и нарушувања во синџирот на снабдување.

Се наведува дека со новиот закон ќе се обезбедат вкупно 43 милијарди евра јавни и приватни инвестиции, а трошењето на овие пари ќе се потпира на три различни столба:

  • Поддршка за градење технолошки капацитет и поврзани истражувања и иновации
  • Обезбедување понуда со привлекување поголеми инвестиции
  • Механизми за следење на синџирите на снабдување со полупроводници и координирање на брзиот одговор во кризни ситуации

Според проценките на Европскиот совет, глобалната индустрија за полупроводници ќе вреди околу 1 трилион долари во 2030 година, а се очекува дотогаш побарувачката за чипови да се удвои поради зголеменото производство на паметни телефони, компјутери, сервери, автомобили и друга потрошувачка електроника. ЕУ сега има 10% пазарен удел во глобалната индустрија за полупроводници, а со новиот закон тие сакаат да го удвојат својот удел до 2030 година.

Тагови
реклама

Вести

Се распадна мистериозен руски сателит и создаде облак од вселенски отпад

Read more

НАСА откри метален објект на Марс

Read more

Илон Маск стави точка

Read more

Вртлог на површината на Сонцето ги збунува научниците

Read more
 

Гик

Twitter повторно падна, корисниците добија порака дека „премногу твитале“

Читај повеќе

Се распадна мистериозен руски сателит и создаде облак од вселенски отпад

Читај повеќе
  • filter

НАСА откри метален објект на Марс

Читај повеќе

Научници дојдоа до откритие кое може да го промени досегашното сфаќање за водата

Читај повеќе

Samsung Galaxy S23 серијата претставена на македонскиот пазар

Читај повеќе

Илон Маск стави точка

Читај повеќе

Вртлог на површината на Сонцето ги збунува научниците

Читај повеќе

Nintendo Switch го надмина PlayStation 4

Читај повеќе

WhatsApp дополнително ги подобри статусите, достапни се нови опции

Читај повеќе