Фабрички податоци за потрошувачката на гориво – реалност или заблуда?

Фабричките податоци за потрошувачката на гориво обично се слични на хороскопите објавени во весниците. Не се во склад со фактите, но залудно се трудиме да постигнеме потрошувачка која би се вклопила во напишаното во каталогот.

 

Тогаш зошто се дадени каталошките податоци за потрошувачката на гориво, ако тие не се точни? Дали овие информации ги лажат клиентите или се реални податоци?

Во пракса може да се забележи дека некои автомобили се блиску до потрошувачката што ја декларира производителот, а некои имаат потрошувачка на гориво и до 50 отсто поголема од декларираната. Па во што е работата?

Податоците за потрошувачката на гориво што ги гледаме од сите производители се во суштина точни и сигурни. Но, секогаш постои тоа „но“. Овие податоци се резултат на тестирање на автомобили под строго дефинирани услови.

Ова е резултат на потребата да се исполнат стандардите за емисија на издувни гасови. Бидејќи емисијата на штетни материи зависи од количината на потрошено гориво на 100 km, беше многу важно да се развие единствена шема за тестирање која ќе се применува на сите тестирани возила.

За да се исполни тоа, беше воведен дијагностички пат низ кој моделот мораше да помине пред да излезе на пазарот. До пред неколку години на сила беше тестот NEDC (New European Driving Cycle), кој беше во претставената форма од 1997 до 2017 година, кога беше воведен WLTP.

Циклусот NEDC се состои од следење на одредена патека на патување, вклучувајќи забрзување, забавување и возење со одредена брзина и запирање на возилото.

Циклусот започнува со 13 минути градски сообраќај. Во овој дел од тестот, возилото ја минува истата рута четири пати: забрзување на автомобилот до брзина од 15 km/h, 32 km/h и 50 km/h. По секое забрзување возилото е запрено одредено време. Севкупно, автомобилот бил запрен 4 минути за време на овој 13-минутен тест.

Како изгледа точниот градски циклус NEDC

• По палењето на моторот, автомобилот застанува 11 секунди, потоа полека забрзува до 15 km/h за 4 секунди, работи со постојана брзина 8 секунди, сопира до крај за 5 секунди, а потоа запира 21 секунда.

• По 49 секунди од стартот, автомобилот полека забрзува до 32 km/h за 12 секунди, вози 24 секунди, полека сопира до крај за 11 секунди, проследено со пауза од уште 21 секунда.

• По 117 секунди, автомобилот полека забрзува до 50 km/h за 26 секунди, ја одржува оваа брзина 12 секунди, сопира до 35 km/h за 8 секунди, вози уште 13 секунди, сопира до крај за 12 секунди, па запира на 7 секунди.

• Циклусот завршува за 195 секунди по теоретско растојание од 994,03 метри и потоа се повторува четири пати по ред. Вкупното времетраење е 780 секунди (13 минути) на теоретско растојание од 3.976,1 метри, со просечна брзина од 18,35 km/h. Треба да се напомене дека автомобилот е во мирување 240 секунди.

Вонградски циклус

Следната фаза е вонградски циклус. Се состои од постојано забрзување на автомобилот до 70 km/h, до 100 km/h и до 120 km/h. Во овој случај имаме и забавување.

Само, наместо да се запре возилото како досега, единствената промена во постојаното зголемување на брзината е еднократното намалување од 70 km/h на 50 km/h.

Вонградскиот циклус трае 400 секунди. Принципот што го усвоија креаторите на циклусот NEDC беше да одговара на рутата по која патуваат возачите секој ден. Но, всушност, тоа би била идеална рута без кривини и други учесници во сообраќајот.

Како резултат на тоа, тоа е само лабораториски формулар за споредба за време на хомологацијата на автомобилот и ви овозможува да споредите одреден модел со други автомобили.

Ранливост на циклусот NEDC

Производителите најдоа дупка во прописите. Поради фактот што не е забранета посебна подготовка на автомобилот, NEDC тестот беше спроведен на возила опремени со специјални гуми со низок отпор на триење (кои дополнително се надувуваат над стандардниот притисок), максималната тежина на возилото беше намалена и сите електрични биле исклучени уредите и „климата“.

Исто така, важно е да се забележи дека во 20-минутен NEDC циклус, времето на застој е дури 25% од времето. Затоа моделите со Start & Stop системи имаа јасна предност.

Покрај тоа, таквите ниски брзини и нема потреба од забрзување јасно претпочитаат мали мотори со турбополнач (при мали брзини и мало зголемување на брзината, турбината не ја зголемува потрошувачката на гориво).

WLTP тест

За да биде пореална потрошувачката на гориво, од 1 септември 2017 година, возилата ќе го поминат тестот WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedures).

Развиениот циклус, кој е во употреба денес, се спроведува во услови поблиски до реални ситуации. Таа беше развиена од експерти од Европа, Јапонија и Индија.

Најважните промени во однос на NEDC

• Продолжување на времетраењето на тестот од 20 минути на 30 минути

• Намалување на работата на моторот во лер од 25% на 13% (од 5 минути на помалку од 4 минути, и покрај подолгото времетраење на тестот)

• Зголемување на просечната брзина на целата рута од 34 km/h на 46,6 km/h, а максималната брзина за време на тестот за 10 km/h (од 121 km/h на 131 km/h)

• Температурата на која се изведува тестот е 14 степени Целзиусови (во споредба со 20-30 степени во NEDC)

Тестот се однесува на два примери на еден модел - најлесната верзија со најмал отпор (тесни гуми, скромна опрема, најмал мотор) и најтешката верзија со најголем отпор (обично верзијата со највисок опсег на цени).

Во случајот со NEDC, тестот претпостави 66% од возењето во урбаниот циклус и 38% во приградскиот циклус. Во WLTP, овие вредности се 52 и 48 проценти.

Тестот се спроведува во четири фази според следниот графикон

WLTP - како изгледа тестот

• Во првата фаза се испитува потрошувачката при возење со мали брзини. Оваа тест фаза трае 589 секунди, при што автомобилот поминува 3 km и забрзува до максимални 56,5 km/h. Во оваа фаза од тестот, автомобилот троши 26,5% од времето на тестирање.

• Втората фаза е тест со средна брзина. Трае 433 секунди, при што автомобилот минува 4,7 km, забрзувајќи до 76,6 km/h. Автомобилот стои 11,1 отсто од времето на тестирање.

• Третата фаза ја проверува потрошувачката на гориво при поголеми брзини. Овој дел трае 455 секунди. За тоа време автомобилот поминал растојание од 7,2 km и забрзал до 97,4 km/h. Во оваа фаза од тестот, автомобилот е во мирување 6,8 проценти од времетраењето на тестот.

• Последната фаза е тест на автопат. Овој дел од тестот трае 323 секунди и за тоа време автомобилот поминува 8,3 km и забрзува до 131,3 km/h. Автомобилот стои 2,2% од времето на тестирање.

Од каде потекнуваат разликите помеѓу тестот и вистинската потрошувачка?

За жал, и NEDC и WLTP циклусите се истражувачки и лабораториски циклуси. Нивната цел е само да ја одредат вредноста на согорувањето заради класификација на емисиите на CO2 во g/100 km.

Секако, моментално спроведениот WLTP циклус е многу поблиску до вистината, бидејќи точно е дефинирано како треба да изгледа тестираниот модел и какви услови преовладуваат при тестирањето.

Сепак, никогаш нема да ги даде резултатите кои возачот може да ги има во реални услови.

реклама

Хороскопски знаци на кои постојано им е потребно внимание

Read more

Србин уапсен во Грција, Хрватска го бара за воени злосторства

Read more

Дончиќ ги смени навиките и никогаш не изгледал подобро

Read more

Македонија или Див Запад: „Жолта минута“ на Арбер Адеми од ДУИ

Read more

Авто новости

Зошто се фрла сол на патиштата и во лето?

Read more

За 17 минути и 28 секунди се распродаде My Ami Buggy на Citroën

Read more

Дебитираше новиот Peugeot 408

Read more

Маск: Новите Tesla фабрики губат милијарди долари

Read more
 

Автомобили

Зошто се фрла сол на патиштата и во лето?

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

ID. Aero е луксузниот електричен седан на Volkswagen

Читај повеќе
  • filter

За 17 минути и 28 секунди се распродаде My Ami Buggy на Citroën

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Дебитираше новиот Peugeot 408

Читај повеќе

Маск: Новите Tesla фабрики губат милијарди долари

Читај повеќе
  • filter

Ford Focus ќе се пензионира во 2025 година

Читај повеќе

Нов профитабилен бизнис: Фабрички реновирани половни автомобили

Читај повеќе
  • play_arrow

15 најчудни дизајни на автомобили во историјата

Читај повеќе

Германија против забраната за автомобили со мотори со внатрешно согорување од 2035 година

Читај повеќе