Голема метео прогноза за Европа: Каква зима нè очекува?

Метеоролошката служба Severe Weather Europe ја објави првата долгорочна прогноза за претстојната зима. Тие се фокусираа на моделот ECMWF од Европа.

„Овие прогнози даваат просечна слика за три метеоролошки зимски месеци (декември-јануари-февруари) и ги покажуваат општите временски услови кои преовладуваат. Дури и ако моделите се 100% точни, тоа не значи дека овие временски услови би траеле три месеци со ред. Оваа прогноза само сугерира како би изгледале временските обрасци во поголемиот дел од времето“, забележува SWE.

ECMWF модел

Моделот ECMWF често се смета за еден од најсигурните модели за временска прогноза. Но, ниту една долгорочна/сезонска прогноза не може да се нарече „сигурна“, бидејќи ги разгледуваме само трендовите и како временските обрасци може да се развиваат во подолг период, забележува SWE.

Според овој модел, просечни температури на воздухот се очекуваат на запад во Европа, со влијание на блиско подрачје со низок притисок. Потопли аномалии се предвидуваат над делови од централна Европа, кои се издигнуваат на североисток.

Што се однесува до прогнозата за врнежите, Европа треба да има претежно просечни врнежи за зимата, со некои посува области на североисток. Повеќе врнежи се предвидуваат над Медитеранот.

Што се однесува до прогнозата за снежни врнежи, првенствено потпросечни количества снег се забележани над Европа. Сликата подолу ја покажува просечната длабочина на снегот за февруари, кој е последниот месец од зимата. Се гледа дека и покрај негативните аномалии на континентот сè уште има мала снежна покривка. Значи, дури и ако прогнозата предвидува помалку снег, тоа не значи дека нема да има.

Резиме на прогнозата за Европа


Severe Weather Europe објави резиме на прогнозите за Европа. Се очекува Европа да има температури повисоки од просечните во поголемиот дел од северните и североисточните делови на континентот и делови од централна Европа. Од друга страна, просечни температури се очекуваат над западните предели.

Ова сугерира дека може да има периоди со повеќе студени фронтови и постудени денови на западот од континентот.

Во централна и западна Европа се очекуваат претежно просечни врнежи. Повеќе врнежи се очекуваат во јужните делови на континентот. Прогнозата за снежни врнежи покажува помалку снежни врнежи над Европа, што не е целосно во согласност со прогнозите за врнежи и температура, заклучуваат метеоролозите од SWE.
 

реклама

Титовиот стан на Менхетн се продаде за 50 милиони долари, колку ѝ следува на Македонија?

Read more

Дилета Леота падна среде емисија, видеото стана хит

Read more

Кои се ризиците и предностите на постапката за обрежување на пенисот?

Read more

Како Македонија да ги потроши милионите од продажбата на станот на Тито?

Read more

Свет

Путин: Конфликтите во Украина и поранешниот СССР се резултат на распадот на Советскиот Сојуз

Read more

Politiko: Кој би можел да го замени Путин и колку тоа би било опасно

Read more

Објавена нова фотографија од Балтикот, гас истекува од морето

Read more

Путин утре среде Москва ќе ја слави анексијата на освоените делови на Украина

Read more
 

Вести

Путин: Конфликтите во Украина и поранешниот СССР се резултат на распадот на Советскиот Сојуз

Читај повеќе

Politiko: Кој би можел да го замени Путин и колку тоа би било опасно

Читај повеќе

Во Грција ќе биде отворен првиот Google Cloud Region

Читај повеќе

Хелсиншки комитет за човекови права: Спортскиот терен не е место за омраза

Читај повеќе

Објавена нова фотографија од Балтикот, гас истекува од морето

Читај повеќе

Како Македонија да ги потроши милионите од продажбата на станот на Тито?

Читај повеќе

Нови 105 случаи на COVID-19, нема починати лица

Читај повеќе

И заменичката ѝ откажа љубов на Арсовска

Читај повеќе

Со кучиња-трагачи се бара 22-годишниот кумановец чиј „голф“ падна во Вардар 

Читај повеќе