Свет

Грушко: Русија во целост ја прекина соработката со НАТО

15. април 2019 - 14:54 | МИА
Москва, 15 април 2019 (МИА) – Рускиот заменик министер за надворешни работи Александар Грушко изјави дека Русија и НАТО во целост ја прекинаа цивилната и воената соработка.

Тој додаде дека Алијансата отишла премногу далеку во ескалацијата на судирот со Русија.

- НАТО сам одби конструктивен разговор со Русија. Тој не постои. Засега нема сигнал дека НАТО гледа излез од овој ќор-сокак, посочи Грушко.

Тој наведе дека е парадоксално што денес односот помеѓу Русија и НАТО најмногу потсетува на времето во кое е формирана Северноатлантската алијанса, во пресрет на Студената војна.

– Повторно падна прашина на Армеловата доктрина: дијалог и воздржување. Само во таа формула има многу воздржување и малку дијалог, наведе Грушко.

Тој посочи дека вкупните воени расходи на земјите членки на НАТО за минатата година надминаа еден билион долари, што е за 22 пати повеќе од руските трошоци за одбрана.
Москва нема намера да учествува во трката за зголемување на воениот буџет со НАТО, истакна рускиот заменик министер.

Армеловата доктрина е од 1967 година и предвидува јака одбрана и добри дипломатски односи со земјите од Варшавскиот пакт. Таа помогна за намалување на тензиите помеѓу Истокот и Западот на почетокот на 70-тите години. 

Коментирај