Живот

Интересни факти за зимата што најверојатно не сте ги знаеле

12. јануари 2017 - 10:26 | И.М.

Дали знаете во кој град паѓа најмногу снег или каде е најладната зима во светот? Или пак дека постои фобија од снег? За ова и многу други интересни факти за зимата, прочитајте подолу.

  • Во англосаксонската култура, по зимата се броеле изминатите години и на пример 5-годишните деца биле стари 5 зими. 
  • Дали сте знаеле дека постои страв односно фобија од снег? Ова се нарекува каенофобија од која страдаат многу луѓе. 

  • Според Гинисовата книга на рекорди најголемите снегулки паднале во Монтана во 1887 година на 28 јануари, со ширина од 40, а дебелина од 20 снатиметри.
  • Пред шест години во пустината Атакама во Чиле падна снег, што е една од најсушните области во светот.

  • Кога паѓа премногу снег во градските средини, ова создава проблем. Најчесто се чисти и трупа на ридови и паркинзи со надеж за потопло време што ќе го стопи. Има и случаи кога снегот се фрла во океаните и морињата, што предизвика контроверзност. Во вакви случаи, градовите што може да саи го дозволат тоа, купуваат маѓшини што со помош на врела вода топат од 30 до 50 тони снег во еден час. Но една ваква машина чини околу 200.000 долари но ја загадува и околината бидејќи машината троши 230 литри нафта во еден час.
  • Неславниот рекорд за најладната држава во светот го држи Сибир, каде во 1974 година е измерена температура од минус 71 степен целзиусов.
  • Најбрзиот пад на температура во светот е регистриран на 10 јануари 1911 година во Јужна Дакота, кога од 12 степени температурата падна на минус 13 степени за само 15 минути.

  • Кога станува збор за правење снешко, научниците потврдија дека најдобро се прави од влажен снег, односно соодност на снег и вода 5:1.

 

Коментирај