Интервју со Томас Естрани од познатиот шведски бренд: H&M и Скопје ги очекува долг пат заедно

Отворањето на првата продавница на шведската модна компанија H&M во Скопје ја разбранува јавноста – возбуда за доаѓањето на моден бренд со пристапни цени што е веќе добро познат на македонските потрошувачи, а истовремено зголемена будност кај групите за заштита на животната средина поради ноторноста на брендот низ годините.

Вчерашното отворање на првата продавница на H&M во Скопје помина со голема помпа и шопинг забава за избрана публика, а од утре брендот ќе ги отвори вратите и за пошироката потрошувачка публика.

За тоа кои се плановите на H&M за македонските потрошувачи и вљубеници на модата, што презема брендот за да го подобри своето глобално реноме и кое ќе биде неговото влијание врз домашната економија, свеста на потрошувачите и секако, модата и стилот, разговаравме со Томас Естрани, регионален менаџер на H&M за Грција, Хрватска, Србија, Бугарија, Грузија, БиХ, Кипар и од вчера, Северна Македонија.

Да почнеме со очекувањата. Брендот H&M е популарен меѓу македонските потрошувачи кои често одат на моден аџилак во околните и европските земји токму во потрага по модни парчиња по пристапни цени. Какви се очекувањата од експанзијата на македонскиот пазар? Како се подготвувате да одговорите на барањата на македонските потрошувачи?

Многу сме среќни што H&M веќе е етаблиран како посакуван бренд во Северна Македонија и многу сме возбудени за новото отворање на 18 август 2022 година -  првата продавница на H&M во Скопје. Знаеме дека долги години постои огромен интерес за H&M на овој пазар и убедени сме дека можеме да им понудиме на нашите клиенти додадена вредност преку модата, конкурентните цени и квалитетот на одржлив начин.

Брендот доаѓа во простор од 2.300 m² во најновиот и најмодерен трговски центар во земјата, East Gate Mall. Какво потрошувачко и модно искуство подготвувате во Скопје?

Нашата цел е да им понудиме уникатно искуство за купување на нашите клиенти. Рецептот за успех е веќе вграден во бизнис идејата - мода и квалитет по најдобра цена на одржлив начин. Во H&M можете да најдете сè - од најдобрите основни модни парчиња до најновите трендови, секоја недела во нашите продавници пристигнуваат нови парчиња облека, а со тоа и нова инспирација. Дополнителна додадена вредност што ја нудиме се парчињата од одржливи материјали. Клиентите ќе бидат воодушевени од она што го планираме за отворањето, заедно со многу изненадувања! Она што можам да го споделам со вас е дека специјално за отворањето нудиме до 50 проценти попуст на избрани парчиња облека во периодот од 18 до 21 август.

Македонскиот пазар е најнов во низата на регионот со кој менаџирате вие. Какви се досегашните искуства во регионот и кој е вашиот менаџерски стил кој ќе го примените и во Македонија?

Секој пазар, а  со тоа и секое поднебје е различно, со диверзитет специфичен за него. Мислам дека диверзитетот прави чуда, нели? Важно е на крајот на денот да работиме сите заедно. Во рамките на H&M сакам да бидам човекот кој додава вредност, вредност за компанијата и нејзините цели. Се трудам да бидам непосреден, да бидам лидер секој ден, да се обидам да го инспирирам мојот тим и да водам со пример. Кога растам, сакам да растам со нив. Верувам дека секој има своја одговорност и обврска и треба да го даде својот дел.

Во 2013 година ја претставивте првата иницијатива за собирање облека за бренд од вашиот калибар. Оттогаш, собравте над 140.000 тони претходно користен текстил. Во 2021 година, тројно ја зголемивте употребата на рециклирани материјали во вашите производи на 17,9% и имате за цел да достигнете 30% до 2025 година, на глобално ниво. Може ли да очекуваме кутии за рециклирање во продавница во Скопје? Колку македонските модни потрошувачи ќе имаат шанса да учествуваат во затворањето на кругот кога станува збор за облеката што ја носат и ја сакаат?

H&M има јасен план за одржливост преку програми и акции кои ја развиваат нашата визија и филозофија. Сакаме да им понудиме на нашите клиенти уникатно шопинг искуство на одржлив начин.

Иницијативата H&M Garment Collecting, која е најголема од ваков вид во светот, е едно од последните решенија што се нудат на повеќето наши продавници ширум светот. Програмата се спроведуваше на глобално ниво во 2013 година, додека во 2021 година преку неа собравме 15.944 тони користена облека и текстил. Нема да го понудиме Garment Collecting на самиот почеток во нашата прва продавница во Скопје, но нашата цел е да го спроведеме што е можно поскоро.

Како што спомнавте, во 2021 година, исто така, тројно го зголемивме уделот на рециклирани материјали што се користат во нашата облека од 5,8 проценти на 17,9 проценти, кон нашата цел 30 проценти рециклирани материјали до 2025 година. За да ја достигнеме нашата цел, нашите тимови за комерцијални производи се предводени од специфични алатки за развој на производи да се создадат производи од безбедни и рециклирани или обновливи влезови, дизајнирани да се користат повеќе и направени да се прават повторно.

Повторно, целта е македонските клиенти, и сите љубители на модата на H&M ширум светот, да имаат можност да направат поодржлив моден избор и да нè поддржат во транзицијата кон циркуларен екосистем.

Со дополнително заострување на климатските цели на групата и обврзување да се постигне нето-нула до 2040 година и со нето позитивно влијание врз биолошката разновидност, Групацијата H&M уште еднаш истакна колку е посветена да работи на борбата против климатските промени како основна компонента на долгорочниот успех во работењето. Кои се клучните мерки на кои се обврзува компанијата на краток и долг рок? Како компанијата планира да ги имплементира тие вредности овде и да придонесе не само за збогатување на плакарите на македонските потрошувачи, туку и за нивната информирана свест за модните избори?

Климатската итност сега е непобитна; Мора да го забрзаме нашиот сопствен напредок за да бидеме дел од решението и сфаќаме дека - како глобален моден бренд - H&M Group има голема улога.

Визијата на H&M Group за одржливост е да ја води промената кон кружна и климатски позитивна мода, додека истовремено е компанија која работи фер и етички. Нашата работа во поглед на одржливоста го опфаќа целиот синџир на вредност, фокусирајќи се и на нашите сопствени операции и, заедно со другите засегнати страни, индустријата воопшто. Ова е основата за нашата најамбициозна цел – да станеме климатски позитивни до 2040 година. Врз основа на ова, работиме на секој чекор од нашиот синџир на вредност, од дизајн и производство дотоа како клиентите ја користат, реупотребуваат и рециклираат облеката.

Сакаме да им понудиме на нашите локални клиенти во Северна Македонија шопинг искуство кое во исто време води кон климатски позитивна модна иднина. Така, ја градиме свеста и ја комуницираме нашата стратегија со нашата модна понуда преку одржливи материјали.

Последно, но не и најмалку важно, ние секогаш сакаме да бидеме позитивна сила во заедниците во кои работиме. Со цел уште повеќе да зајакнеме дека одржливоста е дел од нашата ДНК и да дадеме сопствена симболична изјава уште од рана фаза, во Скопје направивме централен рачно насликан мурал во соработка со познати талентирани локални уметници. Муралот е создаден со еколошки бои кои се сертифицирани и навистина можат ефикасно да ги елиминираат загадувачите од штетните штетни гасови и емисии.

Сакаме да создадеме прекрасно уметничко дело како потсетување дека H&M и Скопје ги очекува долг пат заедно, дека модата треба да биде забавна и креативна, а истовремено да биде климатска позитивна и блиска до околината.

Индексот за модна транспарентност на Модна револуција (Fashion Revolution's Fashion Transparency Index) проценува колку се транспарентни 250-те најголеми светски брендови и трговци на мало по низа прашања за социјална и еколошка одржливост. Во 2021 година станавте втор бренд со највисоки резултати. Излезе најновото, седмо издание на Индексот, кое покажува дека најголемите светски модни брендови и трговци на мало мора да ја зголемат транспарентноста за да се справат со климатската криза и социјалната нееднаквост. Италијанскиот бренд OVS повторно постигна највисоки резултати оваа година со 78%, изедначени со Kmart Australia и Target Australia, кои ги зголемија своите резултати за 22 процентни поени во однос на 2021 година. По нив следат H&M, The North Face и Timberland, сите со 66%. Како брендот планира да ја прошири транспарентноста на македонскиот пазар и секако кон македонската филијала на Fashion Revolution?

Отворено и искрено комуницирање за нашиот бизнис е од витално значење за градење значајни односи со колегите, клиентите, инвеститорите и другите. Сакаме да бидеме водечка сила за промена кон подобра модна иднина и да бидеме дека треба да бидеме транспарентни кон нашите клиенти и обожаватели. Водењето во промената е нашата посветеност да катализираме и да придонесеме за системски напредок за најитните прашања во индустријата. Ние веруваме дека транспарентноста е клучна за поттикнување одржливи промени низ индустријата бидејќи создава и споредливост и одговорност и тоа на крајот ќе доведе до позитивни промени.

Транспарентноста отсекогаш била клучен дел од нашата стратегија за одржливост и е клучот за зајакнување на нашите клиенти да донесуваат поинформирани одлуки за производите што ги купуваат, што доведува до силен ангажман со нив, а истовремено градејќи база на доверба. Омоќените клиенти можат да направат подобро информирани избори усогласени со нивните вредности. Тоа е двонасочна шема. Од наша страна сакаме да ги инспирираме и да им овозможиме да усвојат поодржливи однесувања, а нивниот избор ќе нè поттикне уште повеќе да се подобруваме.

Како голема глобална компанија, вие имате одговорност за сите ваши 177.000 вработени - но и за приближно 1,5 милиони текстилни работници вработени од вашите добавувачи. Групацијата постојано работи кон амбицијата да стане фер компанија. Очекувањата се дека македонскиот тим ќе се приклучи на глобалното семејство на H&M каде сите се третираат со почит и работат во безбедна и здрава средина. Како вработените ќе придонесат за ширење на филозофијата на брендот и инсталирање на етичките модни вредности кон кои се стреми H&M?

Во H&M ги охрабруваме нашите вработени да бидат свои и да ги поттикнуваме да растат и да направат разлика.

Да се ​​биде инклузивен и да се промовира различноста во сите аспекти на нашиот бизнис и низ нашиот синџир на вредности, вклучува обезбедување инклузивни и еднакви можности за вработување, поддршка на различни работни места, промовирање на различноста преку нашите производи и комуникација и унапредување на вклучувањето на луѓето во заедниците во кои работиме.

Сакаме да ги инспирираме нашите вработени да го подигнат овој стандард и потоа да дефинираат ниво кон кое се стремат. Од рециклирање, спречување отпад и заштеда на енергија - одржливоста секогаш треба да ни биде на ум и да биде природен дел од нашата секојдневна работна средина.

Нашето континуирано учење е клучот за нашиот деловен успех. Ако вие растете, ние растеме. Нашиот локален тим во Скопје веќе следеше неколку интерни основни обуки и програми за развој на вештини, водени и поддржани од меѓународен тим од колеги и функции. Нашите обуки се фокусирани, меѓу другото, на важни пресвртници од нашата филозофија, како што се нашите вредности, вклучување и различност, здравје и безбедност, етички кодекс и одржливост со што нашата култура и вредности оживуваат преку вклучувањето на новиот тим.

реклама

Кардиолог споделува навика која го спречува создавањето на згрутчувања во крвта

Read more

Експертите ги избраа најдобрите половни автомобили

Read more

Кој е човекот кој денеска го мрази цела Хрватска: Ова не му е прв скандал

Read more

Голем неделен хороскоп од 24 до 30 јуни

Read more

Интервју

Да се претстават убавините на филм-есејот пред македонската публика е големо задоволство и уште поголема одговорност

Read more

Марко Погачар: Секоја добра поезија е социјално ангажирана

Read more

КАЈГАНА ЕКСКЛУЗИВА со Срѓан Драгојевиќ: Од поезија до филм и учеството на Саем на книга во Скопје

Read more

Дарија Андовска, деканка на ФМУ: Интелектуалецот треба и мора да биде општествено ангажиран

Read more
 

Ново

Се појавија нови сведоци во случајот со Данка Илиќ

Читај повеќе

3 знаци дека сте во врска со партнер кој ве сака безусловно

Читај повеќе
  • play_arrow

Објавен првиот тизер за хоророт Nosferatu, фановите одушевени

Читај повеќе

Трамп има план за крај на војната во Украина

Читај повеќе
  • play_arrow

Се преврте рингишпил во БиХ: Има повредени деца, родителите ги извлекувале со голи раце

Читај повеќе

Зошто мокрите костими за капење се најголемите непријатели на жените во лето?

Читај повеќе

Кој ќе може да добие бесплатен Netflix?

Читај повеќе
  • play_arrow

Зошто треба да одвоите 10 минути за јога на работното место?

Читај повеќе

Бугарски политичар: Опасна е насоката во која политичкото раководство ја турка Северна Македонија

Читај повеќе