ПРОТОКОЛ ЗА ТРЕНИНГ НА СПОРТИСТИ ВО ПОЕДИНЕЧНИ СПОРТОВИ

Ист спортист со ист тренер и дома без туширање по тренинг

Кои се правилата за одржување тренинг во време на пандемија?

Владата вчера ги објави Протоколите кои произлегуваат од Планот за намалување на рестриктивните мерки за спречување на ширење на коронавирусот.

Во Одлуката за мерки за спречување на внесување и ширење на Коронавирус COVID-19 („Службен весник на Република Северна Македонија“ бр.62/20, 63/20, 64/20, 66/20, 70/20, 72/20, 92/20, 100/20, 107/20, 109/20 и 119/20), во член 1, став 1, во точката 6 по ставот 1 се додава нов став 2 кој гласи:

„Од 13 мај 2020 година може да се отпочне со спортски тренинзи на отворено, исклучиво за поединечни спортови и тенис, со задолжително почитување на Протоколот за тренинг на спортисти во поединечни спортови од Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство кој е даден во Прилог број 1 и е составен дел на оваа одлука.“

ПРОТОКОЛ ЗА ТРЕНИНГ НА СПОРТИСТИ ВО ПОЕДИНЕЧНИ СПОРТОВИ
 • Организацијата на тренинзите е дозволена единствено во спортски објекти кои можат да ги задоволат техничките и сигурносни услови со можност за физичко растојание од 5м помеѓу секој спортист, односно да е обезбеден простор од 20м2 по спортист со организација на тренингот за најмногу 5 лица вклучително и еден тренер со минимален број на технички лица (најмногу две лица)
 • Во спортскиот објект да се обезбедат сите санитарно хигиенски услови
 • Да се воспостави евиденција за тренингот со податоци за спортистите, тренерот, асистентот и други лица потребни за тренингот заради лесно следење на контактите
 • Тренинзите се организираат по претходно направен распоред за време на тренинзи со список на спортисти и тренери
 • Пред почеток на тренингот се прави термален скрининг и се забранува тренинг на лице со покачена температура и истото се отстранува
 • Во случај на потреба на здравствен работник на тренингот при близок контакт со здравственото лице мора да се користат заштитни маски, ракавици и визир од страна на здравствениот работник
 • Спортистите и тренерите доаѓаат на тренинг поединечно со свое возило и опрема и во опрема за тренинг со што се избегнува користење на соблекувалните
 • Во текот на тренингот се препорачува растојание од 5м помеѓу секој спортист и тренер како минимално растојание
 • Тренингот да се обавува на отворен простор
 • По завршување на тренингот опремата за тренинг и реквизитите се дезинфицираат со средство кое е 70% на база на алкохол
 • Тренинзите во контактните спортови се препорачува секогаш да се одвиваат по принцип „ист спортист со ист тренер“
 • Секој спортист мора да има сопствено со име обележано шише со напитоци
 • По завршување на тренингот спортистите и тренерот заминуваат дома поединечно без туширање и без влегување во соблекувалните почитувајќи ги мерките за физичко растојание, еден по еден.
реклама

Како се станува државен првак во бокс со само три месеци тренинг?

Read more

КАЈГАНА во Букурешт: Ечи македонската химна, навивачите подготвени да ги бодрат „рисовите“

Read more

Човекот кој го оживеа Ериксен: Имаше пулс и дишеше, а потоа сè застана

Read more

Лето 2021: Метеоролозите прогнозираат какви жештини нѐ очекуваат годинава

Read more

Останати спортови

Како се станува државен првак во бокс со само три месеци тренинг?

Read more

Мајк Тајсон ќе се врати во рингот во септември

Read more

Се самоуби еден од организаторите на Олимпијадата

Read more

Логан издржа осум рунди против Мејведер, крајот без победник

Read more
 

Спорт

Пандев со прв гол за Македонија на Европско

Читај повеќе

Играме со поставата што ја победи Германија, Арнаутовиќ не е во стартниот тим на Австрија

Читај повеќе

Ериксен ја победи смртта и го прогласија за играч на натпреварот со Финска

Читај повеќе

Буфон се договорил со Парма

Читај повеќе
 • play_arrow

Човекот кој го оживеа Ериксен: Имаше пулс и дишеше, а потоа сè застана

Читај повеќе

Како се станува државен првак во бокс со само три месеци тренинг?

Читај повеќе
 • play_arrow

КАЈГАНА во Букурешт: Ечи македонската химна, навивачите подготвени да ги бодрат „рисовите“

Читај повеќе
 • play_arrow
 • filter

Јелена Ѓоковиќ одушеви со навивањето за Ноле на дуелот со Надал

Читај повеќе
 • filter

Како се сака националниот тим!

Читај повеќе