Истражување покажа дека универзумот е рамен и во склад со нула

Иако универзумот е огромен, истражувачи со помош на пресметки успеаја да дојдат до одговор на прашањето кое многумина ги интригира.

Астрофизичарот Дејвид Спергел од Универзитетот Принстон со децении наназад го проучува обликот на нашиот универзум, а во една од своите студии се бавеше со ова прашање така што на основа на космички микробранови позадини израчунал неправилност и дошол до одговор дека количината на позитивната и негативната енегргија во универзумот се исти и согласно тоа се поништуваат, или со други зборови, тој е рамен.

Спергел додава дека тоа не е единствената причина зошто верува дека универзумот е рамен, бидејќи и мерењата на брзината на ширењето опфатена со Хабловата константа покажала слични резултати. Тој објаснува дека универзумот уште од Големата експлозија се ширел со голема брзина што и го направило рамен - или барем приближно рамен. Доказ во прилог на неговата теза за обликот е и она што научниците го нарекуваат критична густина.

Според оваа теорија хипотетичкиот универзум би требало да биде погуст од критичната густина и заоблен како сфера, а тоа на крајот би довело до негов колапс поради силата на гравитацијата - феномен познат и како „Големо стискање“. Меѓутоа, сите мерења на нашиот универзум сугерираат дена има густина помала од критичната, што значи дека е рамен и дека неограничено ќе се шири.

Ист од секој агол

Од друга страна универзумот е и изотропен, што значи дека изгледа исто од секој агол. Физичарите од институтот за нуклеарни истражувања во Русија пред две години ги анализирале податоците за осцилациите во „барионската“ материја, како и модели колку брзо се формирале атомските јадра потешки од водород по Големата експлозија, за да ја проценат заобленоста на универзумот.

„Во различни геометрии, материјата и светлината различно еволуираат, што ни овозможува од добиените податоци да добиеме одговор за обликот на универзумот“, рече тогаш лидерот на студијата, Антон Чудајкин. Уште еднаш, научниците дојдоа до истиот заклучок - неговата просторна заобленост е „во склад со нула“, што имплицира дека е рамен, или подобро кажано - бесконечен.

Тагови
реклама

Лукот не е здрав за секого: Голем ризик за дури 4 групи луѓе

Read more

Večernji list: Македонската Струга е историско место за хрватскиот фудбал

Read more

Се огласи и Роналдо

Read more

Кои луѓе не смеат да пијат кафе?

Read more

Наука

Под супервулканот Јелоустоун има двојно повеќе магма отколку што се мислеше

Read more

Загрижувачко откритие: Бактериите имаат нов начин на развивање резистентност на антибиотици

Read more

Гуштерите постоеле 35 милиони години порано отколку што мислевме досега

Read more

Што ако НАСА никогаш не постоеше?

Read more
 

Гик

ЕУ дебатира како правно да се регулира работата на вештачката интелигенција

Читај повеќе

Како бесплатна игра заработи 9 милијарди долари?

Читај повеќе
  • play_arrow

Како НАСА планира да ги врати луѓето на Месечината до 2024?

Читај повеќе

Корисниците во Европа ќе може сами да го поправаат својот iPhone

Читај повеќе

Кои се најпребаруваните поими на Google во 2022?

Читај повеќе
  • play_arrow

Конечно пронајдени остатоците од последниот тасмански тигар

Читај повеќе

ЕУ инвестира 43 милијарди евра во производство на европски чипови

Читај повеќе

Кој најмногу верува во вештерки, клетви и уроци?

Читај повеќе

Под супервулканот Јелоустоун има двојно повеќе магма отколку што се мислеше

Читај повеќе