Истражување: Враните имаат повисока когнитивна способност од малите деца и мајмуните

Сите знаеме дека враните се интелигентни животни кои можат да го разберат концептот на нулата, но ново истражување сега сугерира дека нивното разбирање на еден когнитивно сложен принцип е подобро од мајмуните и дека е споредливо со она кај децата.

Реченицата „Мачката која куче ја бркаше мјаукаше“ претставува вистински граматички кошмар. Но, повеќето возрасни брзо сфаќаат дека мачката е таа што мјаукала и дека кучето ја бркало мачката. Некогаш се сметаше дека оваа способност за поврзување на елементите во било која секвенца е само човечка особина. Најновото истражување, кое го предводеше Диана Лао од Универзитетот во Тибинген сигерира дека тоа можат да го прават и враните, и додава дека некои претходни истражувања покажале дека макаки-резус мајмуните исто така имаат слични способности.

Лао и нејзините колеги за потребата на истражувањето научиле две врани да ги идентификуваат симболите { }, [ ] и < >, така што ги наградувале со храна само кога враните колвале по строго одреден редослед { ( ) } или ( { } ). На птиците им биле потребни околу недела дена за да ги научат симболите, по што им била дадена нова задача според која морале да колваат слични низи. Враните не само што се покажале подеднакво добри како деца на претшколска возраст, туку и ги надминале мајмуните.

Според податоците добиени од една студија од пред две години, на возрасни луѓе им е потребно 10% до 40% од даденото време за да ја решат задачата со поврзување, на децата им е потребно 67% од времето, а на мајмуните 74%. Според податоците во кои учествувале враните, ним им требало 60% од времето.

„Нашите резултати сугерираат дека одредени структури на мозокот - како што е слојот кортекс кај приматите - не се неопходни за поддршка на рекурзивното разбирање“, заклучува Лао.

Резултатите од оваа интересна студија се објавени во списанието Science Advances.

Тагови
реклама

Руска докторка открива која храна е „гориво за канцер“ по 40-тата година

Read more

Апасиев: Убиецот на Ибе Паликуќа сега има улица во Скопје

Read more

Снег во Шведска - 118 години тоа не се случило во овој период од годината

Read more

Зошто археолозите стравуваат да ја отворат гробницата на првиот кинески император?

Read more

Наука

Дали црните дупки се зголемуваат како што универзумот се шири ?

Read more

Што ако НАСА воопшто не постоеше?

Read more

Археолог случајно ја откри најстарата дрвена градба, направена пред 500.000 години

Read more

Каде е антиуниверзумот во кој времето тече наназад?

Read more
 

Гик

  • filter

Xiaomi ги претстави Redmi Note 13, 13 Pro и 13 Pro+

Читај повеќе

Дали црните дупки се зголемуваат како што универзумот се шири ?

Читај повеќе
  • play_arrow

Што ако НАСА воопшто не постоеше?

Читај повеќе

Xiaomi Redmi Note 13 Pro ќе има невообичаено висок капацитет на меморија и брзина на полнење

Читај повеќе

Каква црвена боја се користи низ Европа?

Читај повеќе

Facebook го смени логото, ја забележувате ли разликата?

Читај повеќе

Најголемата соларна термална платформа во Европа никна во Белгија

Читај повеќе
  • filter

Археолог случајно ја откри најстарата дрвена градба, направена пред 500.000 години

Читај повеќе
  • play_arrow

Во САД се отвора првата фабрика за производство на хуманоидни роботи

Читај повеќе