Авто новости

Италија експериментира со 150 км/ч дозволена брзина на автопат

19. јули 2019 - 12:59 | А.С.

Италија на одредени делови од автопатиштата ќе дозволи зголемување на максималната дозволена брзина до 150 км/ч.

Ова е една од главните теми на кои се разговара изминативе недели во рамки на новитетите во прописите за движење на автопат.

Експертите ја разгледуваат можноста за едногодишен експеримент на одредени делови од автопатиштата низ земјата.

Идејата е да се тестира изводливоста и да се утврди дали е безбедно, а најверојатно ќе се воведува на патиштата со три коловозни ленти.

Министерот за сообраќај и инфраструктура Данило Тонинели првично се противеше на оваа идеја поради ризикот од несреќи предизвикани од преголема брзина, но се чини дека и тој го омекна ставот.

Максималната дозволена брзина на италијанските автопатишта сега изнесува 130 км/ч.

Коментирај