Изложеност на екстремна жештина во бременоста може да му наштети на здравјето на детето

Климатските промени се една од најголемите закани за јавното здравје со кои се соочило човештвото.

Високите температури го оштетуваат здравјето на ранливите групи, вклучувајќи ги бремените жени и децата. Веќе знаеме дека екстремната топлина го зголемува ризикот од предвремено породување и компликации при раѓање.

Но, досега не е детално истражено како високите температури за време на бременоста би можеле да влијаат на долгорочното здравје на детето. Затоа, научниците од Универзитетот во Витвотерсранд во Јужна Африка спроведоа систематски преглед на претходните истражувања на оваа тема. Резултатите укажаа на еден загрижувачки факт - зголемен ризик од долгорочни здравствени проблеми.

Зголемен ризик од срцеви заболувања и хипертензија, како и астма и пневмонија

Тие анализирале 29 студии. Некои внимателно ја следеа нивната бременост за да ги забележат можните лоши последици за детето. Други се потпираа на регистрите на населението кои го заведуваат датумот и местото на раѓање, каде што научниците можеа да откријат колку бебето во матката било изложено на покачени температури на воздухот.

Повеќе од 60% од студиите беа спроведени во посеверните земји со високи приходи, кои често имаат постудена клима. По анализата, експертите откриле дека поголемиот дел од истражувањата ги поврзуваат штетните долгорочни ефекти со зголемената изложеност на топлина за време на бременоста.

Поточно, тие откриле поврзаност со послабо образование и пониски приходи во подоцнежниот живот, но и негативни здравствени ефекти; вклучувајќи зголемен ризик од срцеви заболувања и хипертензија, како и астма и пневмонија.

Ментални заболувања и помал животен век

Многу студии исто така покажаа поврзаност со ментална болест, вклучувајќи зголемен ризик од нарушувања во исхраната и шизофренија.

„Сето ова кулминира со поврзаноста со помалиот животен век. Имено, забележавме дека оние кои биле изложени на високи температури како фетуси умреле помлади“, изјавиле научниците за The Conversation.

Една студија дури забележа дека кога нероденото бебе е изложено на високи температури, теломерите (биолошкиот часовник во ДНК што е поврзан со животниот век) се скратуваат.

Зошто се случува ова?

Со цел да откријат како изложувањето на високи температури за време на бременоста може да влијае на долгорочното здравје на детето, научниците се консултирале со експерти за детски развој и проучувале други истражувања кои се занимаваат со ова прашање.

Тие веруваат дека изложеноста на екстремна топлина за време на бременоста може:

  • да го влоши здравјето на мајката поради болести како што се прееклампсија и дијабетес
  • директно влијае на развојот на бебето, особено на нервниот систем
  • да го зголеми ризикот од предвремено породување и други компликации
  • да предизвика директна промена на ДНК на нероденото бебе преку промени во епигенетскиот потпис, еволутивен механизам кој ни овозможува брзо прилагодување на околината со вклучување и исклучување на гените

Со оглед на тоа што се работи за прегледна студија која има одредени ограничувања, научниците наведуваат дека итно се потребни дополнителни истражувања за да се разбере до кој степен и на кој точно начин изложувањето на високи температури за време на бременоста може да влијае на идното здравје на детето.

Тагови
реклама

Таравари именува нови директори на неколку здравствени установи

Read more

Летување во Југославија: Сиромашни, ама среќни

Read more

Како по природен пат да го намалите лошиот холестерол?

Read more

Тајсон: Зависник сум, повеќе би сакал да живеам краток живот во слава, отколку долг живот во „мрак“

Read more

Здравје

Како по природен пат да го намалите лошиот холестерол?

Read more

Жените кои работат во ноќни смени се изложени на поголем ризик од канцер

Read more

Кардиолог објасни како телото страда при екстремни жештини

Read more

Лекови кои предизвикуваат алергиска реакција кога сте изложени на сонце

Read more
 

Магазин

Како по природен пат да го намалите лошиот холестерол?

Читај повеќе

Полната Месечина на 21 јули носи турбуленции: Кој хороскопски знак ќе „пукне“?

Читај повеќе

Жените кои работат во ноќни смени се изложени на поголем ризик од канцер

Читај повеќе

Дали родителскиот инстинкт кај човекот е вроден?

Читај повеќе

Кардиолог објасни како телото страда при екстремни жештини

Читај повеќе
  • play_arrow

Летување во Југославија: Сиромашни, ама среќни

Читај повеќе

Редовниот секс го подобрува помнењето

Читај повеќе

Како да ги избегнете штетните последици од користењето клима-уред?

Читај повеќе

Лекови кои предизвикуваат алергиска реакција кога сте изложени на сонце

Читај повеќе