Како автомобилските гуми да ви траат подолго?

Автомобилските гуми се единствениот контакт на возилото со патот и со тоа значително влијаат на безбедноста во сообраќајот, карактеристиките на возењето и удобноста при возење.

Правилното користење на гумите им го продолжува животот, што придонесува за помала потрошувачка на природни ресурси и создавање на помалку отпад.

Експертите на Goodyear подготвија едноставни совети кои можат да ви заштедат пари и истовремено да ја заштитат животната средина.

• Одржувањето на правилното ниво на притисок во гумите значително влијае на безбедноста, карактеристиките на возењето, абењето на гумите и потрошувачката на гориво.

Пренискиот притисок на воздухот предизвикува прегревање на гумата и зголемување на потрошувачката на гориво, а превисокото ја зголемува чувствителноста на препреките на патот и ја влошува удобноста при возење, а во двата случаи гумите се трошат побрзо и неправилно.

Притисокот во гумите треба да се провери најмалку еднаш месечно и пред секое долго патување.

Иако голем број современи автомобили се опремени со електронски систем за контрола на притисокот (TPMS), сепак треба да се провери притисокот во гумите рачно со помош на мерач на притисок.

Препорачаните вредности на притисок на гумите за вашето возило обично се дадени во упатството за користење на возилото.

• Експертите советуваат кога се проверува притисокот, да се провери и шарата на гумата за можни знаци на абење или заглавени предмети

Земете ја предвид длабочината на профилот, но и состојбата на рабовите на гумите. Редовната ротација, односно промената на нивната позиција помеѓу две оски, исто така придонесува за продолжување на траењето на гумите.

Гумите на предните тркала не абат исто како и на задните, а замената на тој начин придонесува за порамномерно абење, а со тоа и подолга употребливост.

Ако редовно возите со голема брзина, носите големи товари или возите на долги растојанија, потребна е почесто ротирање поради дополнителното оптоварување.

• Нерамномерното абење може да биде знак дека треба да ги центрирате и оптички да ги прилагодите тркалата.

Ако забележите дека возилото влече на едната страна додека возите или дека воланот се тресе додека возите, време е да ги поправите сите неправилности што инаку би можеле да влијаат на перформансите на гумите.

Животниот век на гумите и искористувањето на нивните перформанси се исто така под влијание на вашите навики за возење. Со ненадејно забрзување и сопирање или агресивно возење преку нерамнини и дупки на патот, гумите ќе се истрошат и оштетуваат побрзо, затоа стремете се кон релаксиран стил на возење.

• Покрај адекватното однесување, важен е и правилниот избор на гуми во однос на временските услови.

Летните и зимските гуми се специјално прилагодени за возење во одредени услови. Без оглед на бројот на поминати километри во лето - не користете зимски гуми.

Зимските гуми обезбедуваат оптимални перформанси во ладно време, додека на повисоки температури побрзо се абат и обезбедуваат помалку триење, што значително влијае на должината на растојанието на запирање.

Поради прегревање, се нарушуваат својствата на гумената смеса и се оштетува шарата, а поради поголемата отпорност на триење се зголемува и потрошувачката на гориво.

Што да правите со старите гуми?

Во Европа, повеќе од три милиони тони користени гуми се рециклираат или повторно се користат секоја година.

Затоа, кога ќе дојде време да купите нови гуми, бидете еколошки одговорни и предадете ги старите гуми во соодветните центри за собирање и селектирање отпад.

реклама

Авто новости

Голем пад на Tesla во САД

Read more

Audi повеќе не произведува кабрио и купе модели

Read more

Panamera Turbo S E-Hybrid и Panamera GTS: динамичен врв

Read more

Кога електричните автомобили ќе се доближат по цена до бензинците?

Read more
 

Автомобили

Голем пад на Tesla во САД

Читај повеќе

Audi повеќе не произведува кабрио и купе модели

Читај повеќе

Panamera Turbo S E-Hybrid и Panamera GTS: динамичен врв

Читај повеќе
  • filter

Lanzante го претвори Porsche 935 во чудовиште легално за патиштата

Читај повеќе

Кога електричните автомобили ќе се доближат по цена до бензинците?

Читај повеќе

Audi денес го претставува A5, откриени првите детали

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Хиперавтомобилот Red Bull RB17 развива повеќе од 1.200 КС

Читај повеќе
  • play_arrow

Кои се победниците и губитниците на Euro NCAP креш тестот?

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Топ 10 најбрзи автомобили во светот

Читај повеќе