Како да ги научите децата правилно да ја користат технологијата?

Повеќето родители денес не би можеле да го замислат денот на нивното дете без некое време поминато на смартфон или таблет.

Технологијата е веќе сеприсутен дел од нашето живеење и тука е за да ни помогне и да ни го олесни животот, но многу е лесно да се падне во стапицата на нејзината достапност и зависноста од неа.

Тоа важи и за нас, возрасните, но најмногу се одразува на децата.

Советите на експертите се да ѝ пристапите на оваа проблематика навремено и етапно. Нема потреба, ниту пак е возможно целосно да им забраните на децата пристап до таблети, компјутер или смартфон. Наместо тоа, научете ги како паметно и правилно да ги користат овие уреди.

Причините сигурно ви се јасни, но да потсетиме дека дел од негативните последици од прекумерното и неправилно користење на паметните уреди се неправилен физички и психичко-социјален развој, влошување на квалитетот на сонот кај детето, недоволна физичка активност и како резултат на тоа прекумерна телесна тежина.

Ова се неколку совети како да им помогнете на децата да научат правилно да ги користат гаџетите и да развијат здрав однос со технологијата.

Строго ограничете ја употребата на смартфони и таблети

Лекарите препорачуваат дека децата на претшколска возраст не треба да користат смартфон или таблет како рекреација подолго од 40 до 45 минути вкупно во текот на еден ден, додека од прво одделение па нагоре тој период може да се зголемува и до вкупно 2 часа дневно. Не треба да правите никакви исклучоци, ниту преговарања по прашање на дозволеното време за користење на овие гаџети. Со јасно одреден термин за користење на смартфонот или таблетот, кој не се препорачува да биде непосредно пред спиење, детето исто така ќе научи да го планира и цени своето време.

Послужете како добар пример

И самите знаете дека најдобро се учи преку добар пример, а и дека децата најчесто земаат пример од своите родители. Ова е особено точно и важно кога станува збор за стекнувањето здрави навики, како паметното користење смартфон или таблет. Особено сега, во вонредни услови, кога поминуваме повеќе време дома со целотот семејство, важно е да им покажете на децата со пример дека кристењето вакви уреди треба да биде ограничено. Ако вашата работа е поврзана со работење на компјутер или честа употреба на други технолошки уреди, објаснете им на децата дека тоа е за работа, а користењето на смартфонот или таблетот за лична рекреација и забава сведете го на неопходниот минимум, на тој начин покажувајќи добар пример пред децата. Ако ги карате нив дека постојано се на телефон, а вие не го пуштате телефонот од рака, ја промашувате поентата, нели?

Направете го уредот корисен

Уште една одлична техника против зависноста од бесцелно гледање снимки на YouTube е да му покажете на детето дека смартфонот и таблетот може да бидат корисни. Со помош на овие уреди детето може да научи странски јазик, да гледа едукативни програми, да вежба математички задачи или да научи нешто сосема ново. Овој чекор треба да го почнете со тоа што ќе проверите што прави вашето дете на интернет и какви содржини начесто гледа, односно со кого комуницира и какви игри игра. Еден од начините е да поставите ограничувања, односно забрани за пристап до одредени страници, канали и платформи кои не се соодветни за возраста на вашето дете.

Научете го детето на интернет култура

Последното нешто во низата совети е да го научите детето на интернет култура, односно како правилно и безбедно да ги користи социјалните мрежи и да пребарува содржини. Разговарајте со децата за тоа што се лични податоци и што значи нивното споделување на интернет, од информации до фотографии и видеа. Како и за другите аспекти од животот, и кога станува збор за технологијата и интернетот детето треба да има целосна доверба во вас како родител да ви се обрати за помош или совет.

реклама

Едно овошје е број еден за намалување на крвниот притисок

Read more

Решението за лошиот здив од лукот стои во фрижидерот

Read more

Зошто археолозите стравуваат да ја отворат гробницата на првиот кинески император?

Read more

Апасиев: Убиецот на Ибе Паликуќа сега има улица во Скопје

Read more

Живот

Решението за лошиот здив од лукот стои во фрижидерот

Read more

Модната еволуција на Скопје - спојување на стилот и одржливоста на 27. издание на Моден викенд Скопје

Read more

Кои се карактерни особини на добрите татковци?

Read more

Направете сами: Домашен пилинг против сува кожа на рацете

Read more
 

Магазин

Фројд, грешка си: Пикањето на емоциите „под тепих“ сепак не е толку страшно?

Читај повеќе

Експертите предупредуваат на „тивкиот убиец“ без симптоми

Читај повеќе

4 сериозни болести може да се откријат по симптоми што се појавуваат на усните

Читај повеќе

Решението за лошиот здив од лукот стои во фрижидерот

Читај повеќе

Едно овошје е број еден за намалување на крвниот притисок

Читај повеќе

Колку секс во просек има жената во брак?

Читај повеќе

Модната еволуција на Скопје - спојување на стилот и одржливоста на 27. издание на Моден викенд Скопје

Читај повеќе

Кои се карактерни особини на добрите татковци?

Читај повеќе

Прегледи кои жените не треба да ги избегнуваат после 30-тата година

Читај повеќе