Живот

Како да се ослободите од пластика во бањата?

14. август 2019 - 14:26 | М.С.

Со замена на некои производи може да ја намалите или искоренете пластиката од вашата бања. Бет Ноу ја основала онлајн продавницата Plastic Freedom затоа што била фрустрирана поради недостатокот од алтернативни замени за пластика.

Четкичката за заби од бамбус е прва замена којашто секогаш е препорачлива. Таа за мажите го предложува традиционалниот нож за бричење наместо бикот за еднократна употреба.

Користете сапуни со дрвени подметувачи, наместо шампон во пластика.

Сапуните чувајте ги во мрежичка и на тој начин ќе имате декорација за во бања. Исто така, може да купите дрвени стапчиња за чистење на уши наместо пластични и четки за коса од дрво.

Искористете го повеќепати она што го имате пред да купите нешто ново. Постепените промени можат да бидат исклучително економични за оние што имаат ограничен домашен буџет.  Може да направите листа на пластичните работи што ги поседувате и алтернативните со кои ќе ги замените.

90% од амбалажата во кујната се рециклира, а само 50% од бањата добива ист третман, вели кампањата Recycle Now.

Коментирај