Како дијамантските дождови од Уран и Нептун ги инспирираа научниците да направат нанодијаманти од пластика?

Со помош на пластика научниците успеаја да го реконструираат процесот на формирање на дијаманти и процесите што се случуваат длабоко во најоддалечените планети на Сончевиот Систем.

Претпоставката дека при екстремно високи притисоци и температури, водородот и јаглеродот се трансформираат во дијаманти на далечните планети како Уран и Нептун, веќе некое време ги окупира главите на научниците. Најновото истражување на оваа тема, кое беше објавено во списанието Science Advances, сега го споменува кислородот како еден од факторите во овој процес и потврдува дека т.н. дијамантски дожд е многу почеста појава отколку што се мислеше, а се случува и во внатрешноста на планетите.

Познато е дека надвор од нашиот Сончев Систем, најчести планети се џинови покриени со мраз, а новите наоди укажуваат дека дијамантскиот дожд е многу чест феномен кој се случува длабоко во нив. Сепак, научниците, како авторот на студијата и физичар Доминик Краус, веруваат дека овие типови на врнежи се различни од оние што се случуваат на Земјата.

URL

Тој објаснува дека под нивните ледени површини има „жешка и густа течност“ во која се формираат дијаманти, по што тие тонат кон јадрото на длабочина од 10.000 километри. Со други зборови, може да има дебели слоеви од овој камен долги стотици километри во внатрешноста, кои веројатно не се толку убави и сјајни како оние што можеме да ги видиме во продавниците за накит, но тие се формирани на сличен начин како оние на Земјата.

URL

Со цел да се реконструира овој процес, за целите на студијата, Краус и неговиот тим одлучиле да направат дијаманти со мешавина од јаглерод, водород и кислород од PET пластика и оптички ласер со висока моќност. Силниот и краток рендгенски блесок со висок интензитет им овозможил да го набљудуваат процесот на формирање на ситни и речиси невидливи за човечкото око, т.н. на нанодијаманти. На овој начин, експериментот потврдил дека кислородот пронајден на далечните ледени планети помага да се одвојат атомите на водород од јаглеродот.

URL

Научниците сега прашуваат: Дали открија нов начин за правење нанодијаманти?

Познато е дека нанодијамантите имаат широка примена во различни области од медицина до електроника, а за нивно производство моментално се зема куп јаглерод или дијаманти кои потоа се „разнесени“ со експлозив. Коавторот на студијата, Бенџамин Офори-Окаи, објаснува дека ласерското производство може да понуди почист и полесно контролиран метод за нивно производство.

Научниците истакнуваат дека истражувањето на дијамантскиот дожд засега останува само хипотеза која треба детално да се испита во иднина, а како една од причините го наведуваат фактот дека многу малку се знае за Уран и Нептун бидејќи тие ги претставуваат најоддалечените планети во Сончевиот Систем. Досега само Voyager 2 кон крајот на 80-тите години на минатиот век успеал да им се доближи, а податоците што ги испраќал се обработуваат и денес.

URL
реклама

Руска докторка открива која храна е „гориво за канцер“ по 40-тата година

Read more

Апасиев: Убиецот на Ибе Паликуќа сега има улица во Скопје

Read more

Снег во Шведска - 118 години тоа не се случило во овој период од годината

Read more

Зошто археолозите стравуваат да ја отворат гробницата на првиот кинески император?

Read more

Наука

Дали црните дупки се зголемуваат како што универзумот се шири ?

Read more

Што ако НАСА воопшто не постоеше?

Read more

Археолог случајно ја откри најстарата дрвена градба, направена пред 500.000 години

Read more

Каде е антиуниверзумот во кој времето тече наназад?

Read more
 

Гик

Робот ќе пребарува објекти што горат и ќе наоѓа луѓе што треба да се спасат

Читај повеќе
  • filter

Xiaomi ги претстави Redmi Note 13, 13 Pro и 13 Pro+

Читај повеќе

Дали црните дупки се зголемуваат како што универзумот се шири ?

Читај повеќе
  • play_arrow

Што ако НАСА воопшто не постоеше?

Читај повеќе

Xiaomi Redmi Note 13 Pro ќе има невообичаено висок капацитет на меморија и брзина на полнење

Читај повеќе

Каква црвена боја се користи низ Европа?

Читај повеќе

Facebook го смени логото, ја забележувате ли разликата?

Читај повеќе

Најголемата соларна термална платформа во Европа никна во Белгија

Читај повеќе
  • filter

Археолог случајно ја откри најстарата дрвена градба, направена пред 500.000 години

Читај повеќе