Авто новости

Како изгледа фронтален удар при брзина од 84 км/ч?

21. ноември 2019 - 20:36 | А.С.

Општо е познато дека автомобилите се најслаби на удар од страна, при што патниците во возилото би биле заштитени само со странични воздушни перничиња и конструкцијата на врати со дополнително зајакнување.

Токму затоа не изненадува сознанието дека и при најмала брзина ваквите судири би можело да резултираат со сериозно повреди на патниците, дури и кај возилата со пет ѕвездички на тестирањата за безбедност.

Токму еден таков автомобил тестираше германска DEKRA. За разлика од EuroNCAP, тие тестовите ги прават на нешто поголеми брзини. 

Така, брзината за страничен удар е зголемена од 50 на 75 км/ч, а притоа тестот се спроведува така што возилото удира во цврста препрека. Во тестот употребен е моделот Nissan Leaf.

Судејќи по бруталноста на ударот, се сомневаме дека некој би преживеал слична ситуација.

Објавено е видео и од тестирањето за фронтален удар и тоа при брзина од 84 км/ч. Повторно настрада електричниот Nissan Leaf, а се надеваме дека откако ќе го погледнете видеото ќе ви спласне апетитот за непотребно големи брзини, особено во градско подрачје.

Коментирај