Автомобили

Како изгледа гума што може да носи 22 тони?

27. октомври 2016 - 17:04 | Д.П.

Познатиот производител на пневматици Goodyear, го претстави џиновското решение за гума наменета за теренските возила со голема носивост. 

Компанијата ги спореди своите гуми GP-4D со едно од најголемите и најтешки копнени животни - африканскиот носорог.

Гумата е висока 1.8 метри, што е приближно колку висината на голем возрасен црн носорог. Покрај тоа, кога гумата е напумпана на пропишаните 6,5 бари, може да носи товар тежок 22,4 тони - што е еднакво на тежината на 28 возрасни црни носорози. 

Серијата Goodyear GP-4D е наменета за големите камиони кои носат руда и сличен тежок товар, а можат да се користат на разни подлоги без разлика дали е земја, кал или пак камена подлога.

Коментирај