Мотори

Како изгледа возењето на мотоцикл со авионски мотор?

10. август 2018 - 10:07 | Б.С.Б.

Тарсо Маркез е поранешн возач на Формула 1 кој се има натпреварувано во бројни тркачки дисциплини. По завршувањето на спортската кариера, Бразилецот денес важи за еден од најдобрите произведувачи на прилагодени мотоцикли.

Меѓу нив најмногу се истакнува со концептуалниот мотоцикл TMC Dumont кој дефинитивно е еден од најлудите што сте ги виделе. Станува збор за мотоцикл со тркала од авионски мотор.

TMC Dumont е опремен со Rolls-Royce Continental V6 мотор кој се употребувал за авиони во 60-тите години на минатиот век. Името Маркез му го дал во чест на бразилскиот иноватор Алберт Сантос-Думонт кој дал голем придонес за развој на леталата во првите години на 20 век.  

 

Коментирај