Како кризата во ИТ компаниите се прелеа во банкарскиот сектор?

Продолжуваат масовните отпуштања во ИТ секторот. Речиси сите големи компании поделија голем број отпуштања од почетокот на годината, со што продолжи трендот кој започна на почетокот на минатата година. Ерата на големиот раст на компаниите одамна заврши, а приспособувањето кон новите услови првенствено се одвива преку отпуштања.

Само од почетокот на оваа година отпуштени се над сто илјади работници во големите технолошки компании, а исто толку во текот на минатата година. Двесте илјади отпуштања од почетокот на 2022 година до денес е конзервативна проценка, а некои одат и до половина милион.

Google, Meta (Facebook), Amazon, Microsoft и бројни други компании го намалуваат бројот на вработени. Всушност, тешко е да се најде компанија која нема политика на масовни отпуштања. Овој тренд индиректно доведе до почеток на масовна криза, туркајќи ја Silicon Valley Bank во банкрот.

Бран по бран отпуштања од почетокот на годината

Јануари го отвори Amazon, компанија која најави 18.000 отпуштања, а Coinbase најави дека планира да ја намали својата работна сила за 20 отсто, или 950 отпуштања. Тој месец Salesforce објави отпуштање од 10 проценти на повеќе од 7.000 вработени.

На 18 јануари Microsoft објавува план за отпуштање на 18.000 работници, на 21 јануари Alphabet (Google) отпушта 12.000 работници, Spotify 600 и PayPal 2000. Наведени се само неколку од попознатите компании, а вкупно има околу 30 големи компании од ИТ секторот.само најавија големи отпуштања во јануари.

Февруари не беше многу подобар. Dell ќе отпушти 6.500 работници, Zoom 1.300, Yahoo 1.600, Twilio 1.400, GitHub 300, Affirm 500 работници. Март сè уште не е завршен, а веќе се најавени 9.000 нови отпуштања во Amazon, 10.000 во Microsoft, 10.000 во Meta (Facebook) и 7.000 во Salesforce. Трендот се прошири на Accenture (19.000 отпуштања), Thoughtworks (500 отпуштања), Indeed (2.200 отпуштања) и други.

Ова се само некои од поголемите компании кои воопшто се бројат. Малите компании и стартапи масовно отпуштаат, дури и ако тоа не се објавува како голема вест, ако воопшто биде објавено. Реалниот број на отпуштања во целата индустрија, не само во големите компании, е многу поголем.

Погрешни проценки од времето на пандемијата

Лидерите на споменатите компании најмногу се правдаат со аргументот дека вработувале премногу бидејќи побарувачката за нивните услуги нагло се зголемила за време на пандемијата. На крајот на минатата година, во едно од првите масовни отпуштања во Meta (Facebook), Марк Закерберг директно призна дека направил лоша деловна проценка.

„На почетокот на Ковид, светот брзо се движеше онлајн, а брзиот раст на е-трговијата доведе до огромно зголемување на приходите. Многу луѓе предвидуваа дека ова ќе биде трајно забрзување што ќе продолжи и по завршувањето на пандемијата. Така сметав и донесов одлука значително да ги зголемам инвестициите. За жал, не се одвиваше како што очекував“, напиша тој во изјавата до вработените.

„Не само што онлајн трговијата се врати на претходните трендови, туку и макроекономскиот пад, зголемената конкуренција и падот на рекламирањето предизвикаа нашите приходи да бидат многу помали отколку што очекував. Направив грешка и преземам одговорност за тоа“, додаде тој.

Масовните отпуштања изненадија многу работници во Силициумската долина, кои долго време уживаа дарежливи плати и бенефиции. Менаџментот им вети на инвеститорите нова ера на заштеди, Марк Закерберг ја нарече 2023 година „година на ефикасност“.

Со новата рунда отпуштања, Meta очекува вкупните трошоци за целата 2023 година да бидат во опсег од 86 милијарди долари до 92 милијарди долари, што е намалување од претходната проценка од 89 до 95 милијарди долари, се вели во поднесеното барање до Комисија за хартии од вредност и берзи на САД.

Компанијата сè уште работи добро, иако нето приходот е намален за 55 отсто, на 4,65 милијарди долари, бидејќи трошоците се зголемени за 22 отсто во текот на минатата година. Во писмото до вработените, Марк Закерберг директно не се осврнува на отпуштањата, туку тоа го нарекува дел од процесот на „реструктуирање“ и „намалување на нашиот тим“.

Цената ќе ја платат работниците

„Поплавата“ од евтини пари за време на пандемијата го поттикна растот на цените на сите акции, но особено во ИТ секторот. Додека централните банки водеа експанзивна монетарна политика, ја одржуваа цената на парите ниска и ефективно ги „пумпаа“ парите во компаниите, најголемиот дел од тоа се прелеа на берзите.

Потоа следеше голем раст на берзите, на кои водечката улога ја презеде ИТ секторот. Од јануари 2020 година до септември 2021 година, цената на акциите на Meta се зголеми за повеќе од 150 долари (70 проценти), на Amazon речиси се удвои од 95 долари во јануари 2020 година на 180 долари на крајот на 2021 година, на Microsoft се зголеми за повеќе од двојно (за 185 долари) итн.

Од ова профитираа некои од најбогатите луѓе во светот и основачите на гореспоменатите компании. Марк Закерберг, Џеф Безос, Илон Маск се збогатија за милијарди долари за релативно краток временски период, а тоа им создаде посебен проблем.

Данокот што би требало да го платат би бил преголем, па ги продадоа акциите на крајот на 2021. Елон Маск продаде 1,05 милијарди долари акции за само една недела на крајот на 2021 година. Во текот на истата година, Џеф Безос продаде 9,97 милијарди долари, што е четири пати повеќе отколку во 2019 година и речиси десет пати повеќе од неговата просечна годишна продажба пред 2019 година.

Закерберг продаде 4,47 милијарди долари од акциите на Meta, односно Facebook, а основачите на Google, Лери Пејџ и Сергеј Брин продадоа околу 1,5 милијарди долари од акциите на Alphabet.

Во текот на 2022 година, пазарот дефлационира поради завршувањето на експанзивните монетарни политики на американската централна банка FED и зголемувањето на каматните стапки на централната банка. Берзите драстично паѓаат, во првиот дел од 2022 година, најмногу во последните неколку децении. Најбогатите почнаа да губат милијарди долари на берзата.

Богатите најмногу го задржуваат своето богатство во акции, па нивното богатство драстично се зголемува и опаѓа во однос на движењата на берзата. Но, обичните работници, иако се подобро платени од другите во ИТ секторот, може да останат без работа поради падот на цените на акциите.

Во времето на големиот раст, ИТ компаниите масовно вработуваа работници, бидејќи берзанските движења им сугерираа дека овој период на раст ќе трае долго. Но, тоа беше илузија, а деловните резултати набрзо ја покажаа реалната состојба. Во тек е „реструктуирање“, што е само еуфемизам за масовни отпуштања.

Прелевање на кризата

Тоа беше големиот бран на отпуштања во ИТ секторот во текот на 2022 година и генерално полошиот бизнис од очекуваното што ја предизвика банкарската криза со банкротот на Silicon Valley Bank. Таа банка главно работеше со компании од технолошкиот сектор, како што кажува нејзиното име, а многу компании и стартапи чуваа пари во неа.

Бидејќи 2022 година беше кризна за ИТ секторот, сè помалку инвеститори и фондови сакаа да инвестираат пари во мали технолошки компании и стартапи. Повеќето од овие компании не се профитабилни, не можат да исплаќаат ниту плати од редовните приходи од продажба, па зависат од инвестиции, особено од т.н. фондови за ризичен капитал.

Новите пари пристигнуваа побавно во текот на 2022 година, но сметките пристигнаа со иста брзина. Поради ова, компаниите од технолошкиот сектор, кои беа огромно мнозинство од клиентите на SVB, почнаа да повлекуваат пари од банката. Тие едноставно мораа за да ги покријат тековните трошоци.

Се намали и приливот на нови пари во банката, бидејќи се намали кај нивните клиенти, а овие клиенти почнаа да ги подигнуваат парите што ги имаа од банката. Полека се подготвуваше бината за „јуриш кон банката“.

SVB купи многу долгорочни државни обврзници за време на пандемијата, а поради растот на каматните стапки на централната банка, нивната цена во 2022 година падна. Тоа не би било проблем, бидејќи банката може да ги држи до доспевање без никакви загуби. Но, тие требаше да ги платат своите клиенти, кои ги повлекуваа парите, па беа принудени да продаваат обврзници по ниски цени, правејќи загуби во тој процес.

На 8 март, SVB објави дека треба да собере 2 милијарди долари капитал, откако беше принудена да продаде обврзници со загуба од 1,8 милијарди долари. Следниот ден на социјалните мрежи се создаде паника, а клиентите масовно вадеа пари од банката. Класичен „јуриш кон банката“, виден многу пати во историјата. На 10 март банкротираше.

Околу 48 часа беа доволни за да се урне 16-тата најголема банка во САД и клучната финансиска институција на технолошкиот сектор во Силициумската долина.

Кризата на технолошкиот сектор во 2022 година, видлива со масовните отпуштања во таа година, директно ја турна најважната банка за тој сектор во банкрот. Во 2023 година масовните отпуштања не престанаа, напротив се интензивираа.

За среќа, ИТ секторот вработува мал процент од вкупната работна сила во САД, така што нема силно влијание врз трендовите на вработување. Всушност, пазарот на труд во САД е силен, невработеноста е многу мала, а бројот на вкупните вработени расте од месец во месец. Но, не треба да се исклучи ширењето на трендот на отпуштања во другите сектори, особено со оглед на актуелната банкарска криза и очекуваната рецесија.

Тагови
реклама

Свиркачи: ЦИА има заловено најмалку 9 НЛО-а, некои неоштетени

Read more

Ибра: Имам толку многу пари, а брат ми не успеав да го спасам

Read more

Руски астролог открива кои ќе бидат најнесреќни хороскопски знаци во декември

Read more

Германците објавија листа на најквалитетни половни автомобили за 2024 година

Read more

Бизнис

Пад на Волстрит - се чекаат бројките од Црн петок и Сајбер понеделник

Read more

Нов притисок за цените на нафтата

Read more

Цените на нафтата паѓаат четврта недела по ред: Трговците стравуваат од слабеење на побарувачката

Read more

Доларот нагло падна, еврото зајакна

Read more
 

Вести

Томислав Османли добитник на книжевната награда Донат за животно дело

Читај повеќе

Ловци ја бараат Вања и на непристапни места: МВР ја бара во градот, ние надвор од него

Читај повеќе

Проекција на документарниот филм The Hip-Brainstorm на Јане Алтипармаков во Струмица

Читај повеќе
  • filter

Клиника Жан Митрев додели 80 ваучери за бесплатни педијатриски прегледи за новородечињата од Општина Центар

Читај повеќе

Моќен милијардер ја поддржа главната соперничка на Трамп за изборите

Читај повеќе

Наплатните пунктови на „Водовод“ во Сарај, Шуто Оризари и Лисиче, нема да работат денес и утре

Читај повеќе

Ердоган: Израел мора да биде одговорен за воените злосторства во Газа

Читај повеќе

Мафијаш им предаде на италијанските власти луксузен вештачки остров кај Дубаи

Читај повеќе

Ловечката Федерација на Македонија се вклучува во потрагата по Вања Ѓорчевска

Читај повеќе