Како Марс останал без вода?

Во атмосферата на Марс постои дупка која се отвора на секои две години и низ неа минуваат резервите вода од оваа планета.  Ова објаснување го објави тим руски и германски научници кои го проучуваат чудното однесување на водата на Црвената планета.

Научниците воочиле дека постојат многу испарувања во атмосферата на Марс и дека таа вода мигрира на половите на планетата. Досега немало друго добро објаснување како циклусот на вода функционира на Марс или зошто некогаш поплавената планета сега е сува. Присуството на вода над Марс е необично, бидејќи средниот слој на атмосферата изгледа како да би требало да го прекине текот на водениот циклус на Марс.

„Средниот слој на атмосферата на Марс е премногу студен за да го издржи испарувањето на водата“, стои во студијата.

Како тогаш водата минува низ тој среден слој? Одговорот што научниците го добија од компјутерските симулации има врска со два атмосферски процеси, уникатни за Марс. На Земјата летото во северната хемисфера и во јужната хемисфера е слично. Тоа не е така на Марс. Поради тоа што орбитата на Марс е многу повеќе ексцентрична отколку орбитата на Земјата, исто така е и поблиску до Сонцето во текот на летото на јужната хемисфера. Тоа се случува на секои две години. Летата во тој дел на планетата се многу потопли отколку летата во северната хемисфера. Судејќи според истражувачките симулации во атмосферата на Марс се отвора дупка на висина меѓу 60 и 90 километри. Оваа дупка дозволува водата да побегне во горната атмосфера.

Марс е поинаков и поради песочните бури. Овие бури ја ладат површината блокирајќи ја светлината. Светлината која не достига на површината на Марс се заглавува во атмосферата, се загрева и создава поволни услови за испарување на водата.

„Ова би можело да биде приказната за тоа како некогаш поплавениот Марс останал сув во текот на моменталната епоха“, велат научниците во студијата.

реклама

Костовски: Правдата за стечајот на „Еуростандард банка“ ќе ја барам надвор од земјата

Read more

Instagram убавица: Ерјона Сулејмани

Read more

Кога кај нас вака: Велосипедска патека долж брегот во Турција, #НаТочак апелира за вакви промени и во Македонија

Read more

Најголемата грешка при носењето заштитна маска

Read more

Наука

Женева ќе стане урбана лабораторија за еколошката транзиција

Read more

Вакцината на Pfizer покажува ветувачки резултати

Read more

Проверете си го знаењето: Ова се седумте најчести научни урбани митови

Read more

Спектакл на небото: Како да го гледате метеорскиот дожд Персеиди?

Read more

Гик

Женева ќе стане урбана лабораторија за еколошката транзиција

Читај повеќе

Вакцината на Pfizer покажува ветувачки резултати

Читај повеќе
  • play_arrow

Проверете си го знаењето: Ова се седумте најчести научни урбани митови

Читај повеќе
  • play_arrow

Спектакл на небото: Како да го гледате метеорскиот дожд Персеиди?

Читај повеќе

Facebook отстрани 7 милиони објави со лажни информации за коронавирусот

Читај повеќе

Четири вакцини против COVID-19 се тестираат во Мексико

Читај повеќе

TikTok ги претстави првите креатори на кои ќе им плаќа за видео содржини

Читај повеќе
  • filter

Еколошка катастрофа: Насуканиот танкер во Маврициус би можело да се преполови

Читај повеќе
  • play_arrow

25 најдобри Single Player видеоигри во 2020

Читај повеќе