Како нискиот тестостерон влијае во развивањето тешка форма на COVID-19 кај мажите?

Во неодамнешното истражување објавено во стручното списание Medical Hypotheses, истражувачи од САД и Саудиска Арабија ја опишаа директната корелација помеѓу нивото на тестостерон, воспалителните цитокини, прогресијата на болеста и полошите исходи кај мажи заболени од COVID-19.

Вирусот SARS-CoV-2 влегува во организмот преку мукозата, каде што влегува во алвеоларните епителни клетки преку рецепторите на ангиотензин-конвертирачкиот ензим II (ACE-2) и TMPRSS2. АCЕ-2 рецепторите играат клучна улога во белодробната заштита, а вирусното врзување со овие рецептори ја дерегулира таа заштита. Бидејќи ACE-2 се изразува и во Лајдиговите клетки во тестисите како конститутивен производ, тоа влијае на лачењето на тестостерон кај мажите заболени од COVID-19, објави News Medical.

TMPRSS2 е добро позната мета на андрогени рецептори чие активирање ги зголемува нивоата на TMPRSS2 во многу ткива. Изразот на TMPRS2 е значително поголем во белите дробови кај мажите отколку кај белите дробови кај жените.

Ниските нивоа на тестостерон ја стимулираат регулацијата на ACE-2 рецепторите и влегувањето во вирусот

Тестостеронот го модулира имунолошкиот одговор, и затоа ниските нивоа на серумскиот тестостерон негативно влијаат на биолошките маркери. COVID-19 пациентите кои имале ниско ниво на тестостерон развиле тешки симптоми и им било потребно и приклучување на респиратор.

Мажите имаат околу 7-8 пати поголемо ниво на тестостерон од жените. Студиите веќе покажаа дека COVID-19 влијае на мажите значително повеќе отколку на жените. Стапката на смртност кај мажи со КОВИД е двојно повисока од стапката на смртност кај жени со оваа болест.

Како што споменавме порано, пониските нивоа на тестостерон доведуваат до засилено регулирање на рецепторите домаќини ACE2 и TMPRSS2, што го олеснува влегувањето на коронавирусот во алвеоларните клетки, со што се дерегулира заштитата на белите дробови.

URL

Намаленото ниво на тестостерон кај критично болните мажи негативно влијае на функцијата на ендотелните клетки и стимулира неисправен имунолошки одговор. Исто така, влијае на способноста на телото да се спротивстави на вирусот.

Врз основа на овие откритија, авторите претпоставуваат дека ниските нивоа на тестостерон директно корелираат со тежината на болеста и потешкиот клинички исход кај машките пациенти со COVID-19. Прекумерната дебелина кај мажите исто така го стимулира производството на повеќе проинфламаторни цитокини што предизвикува зголемена ранливост и посериозна состојба и клинички резултати.

Високото ниво на тестостерон може да предизвика тромбоза

Многу истражувања најдоа корелација помеѓу постепеното намалување на нивото на тестостерон и сериозните белодробни компликации што доведоа до прием на пациенти во одделенијата за интензивна нега, ставање на респиратор и полош исход на болеста. Од друга страна, високото ниво на тестостерон, исто така, се јавува како резултат на тромбоза, што е уште една смртоносна манифестација кај пациенти кои имаат КОВИД.

Затоа, истражувачите веруваат дека нивните откритија можат да им помогнат на лекарите да го променат начинот на лекување на машките пациенти заразени со коронавирус.

реклама

Едно овошје е број еден за намалување на крвниот притисок

Read more

Решението за лошиот здив од лукот стои во фрижидерот

Read more

Зошто археолозите стравуваат да ја отворат гробницата на првиот кинески император?

Read more

Апасиев: Убиецот на Ибе Паликуќа сега има улица во Скопје

Read more

Здравје

Фројд, грешка си: Пикањето на емоциите „под тепих“ сепак не е толку страшно?

Read more

Експертите предупредуваат на „тивкиот убиец“ без симптоми

Read more

4 сериозни болести може да се откријат по симптоми што се појавуваат на усните

Read more

Едно овошје е број еден за намалување на крвниот притисок

Read more
 

Магазин

Фројд, грешка си: Пикањето на емоциите „под тепих“ сепак не е толку страшно?

Читај повеќе

Експертите предупредуваат на „тивкиот убиец“ без симптоми

Читај повеќе

4 сериозни болести може да се откријат по симптоми што се појавуваат на усните

Читај повеќе

Решението за лошиот здив од лукот стои во фрижидерот

Читај повеќе

Едно овошје е број еден за намалување на крвниот притисок

Читај повеќе

Колку секс во просек има жената во брак?

Читај повеќе

Модната еволуција на Скопје - спојување на стилот и одржливоста на 27. издание на Моден викенд Скопје

Читај повеќе

Кои се карактерни особини на добрите татковци?

Читај повеќе

Прегледи кои жените не треба да ги избегнуваат после 30-тата година

Читај повеќе