Авто новости

Како новиот Volkswagen Arteon се подготвува во случај на судар отпозади?

16. мај 2017 - 14:38 | Д.Л.

Многу современи автомобили се стандардно опремен и со систем кој треба да спречи возилото да се удри во друго возило пред него, но колку сте заштитени доколку друг автомобил ве удри отпозади?

Иако возачите се немоќни да преземат нешто во случај друг автомобил да удри во нивното возило отпозади или од страна, современите технологии можат донекаде да ги ублажат последиците од ваквите судари.

Новиот Volkswagen Arteon кој во гамата на овој производител го замени моделот СС, опремен е со систем кој го надгледува сообраќајот странично и отпозади автомобилот и реагира во случај на опасност.

На пример, сензорот ги следи движењата позади возилото и ги бележи нивните позиции и брзината во секој момент, без обзир дали Arteon мирува или се движи. Во случај да процени дека постои опасност, автоматски ги затегнува дополнително сигурносните појаси, за патниците подготвено да го дочекаат евентуалниот удар, ги вклучува сите четири трепкачи и ги затвора прозорците.

Коментирај