Како Римјаните користеле јавен тоалет?

Во римско време, тоалетите биле јавно и удобно место. Луѓето ги користеле седејќи еден до друг, без никакви прегради помеѓу нив.

Денес нам тоа ни е незамисливо. Одењето во тоалет, било по мала или голема нужда, е приватна работа.

Голем јавен тоалет во Ефес, Турција

Остатоци од римските тоалети можат да се најдат на многу археолошки наоѓалишта. Варираат во големина и облик. Некои се полукружни, други правоаголни, а оние тоалети кои се нарекувале приватни, во денешна смисла воопшто не би биле приватни бидејќи биле за 10 луѓе.

Јавен тоалет во Верковиктиум во Велика Британија

Римјаните јавните тоалети ги нарекувале foricae, додека самиот тоалет се викал privies.

Старите Римјани тоалетите дури ги спомнувале и во епиграмите (кратки лирски песни). Пример:

„In omnibus Vacerra quod conclavibus
consumit horas et die toto sedet,
cenaturit Vacerra, non cacaturit“.

Или во превод:

„Во тоалет Вакера часовите ги консумира
Цел ден тој таму седи,
Да вечера Вакера сака, не да кака“.

Често ѕидовите од јавните тоалети биле украсени со фрески, најчесто од борачи кои се натпреваруваат.

Фреска со борачи во тоалет во Сен-Ромен-ен-Гал, Франција

Некои вклучувале и фонтани како украси за пофина атмосфера.

Јавен тоалет со фрески и фонтана во Сен-Ромен-ен-Гал, Франција

Богатите жители имале свои тоалети во домовите.

реклама

Кои се најголемите опасности од гледање порно филмови?

Read more

Како точно се пресметува возраста на кучињата во човечки години?

Read more

Кое е вашето идеално место за секс според хороскопот?

Read more

Што е поздраво - свинска маст или масло?

Read more

Вести

Зошто древните народи намерно ги деформирале своите черепи?

Read more

Чудните сигнали од Венера можеби се резултат на вулканска активност

Read more

Решена мистеријата за напредната кинеска цивилизација која исчезнала пред 4.000 години

Read more

Исланд ја гради првата подземна опсерваторија на магма во светот

Read more
 

Гик

Првиот човек на Twitter поднесе оставка

Читај повеќе

Зошто древните народи намерно ги деформирале своите черепи?

Читај повеќе

Чудните сигнали од Венера можеби се резултат на вулканска активност

Читај повеќе
  • play_arrow

Илон Маск како инспирација: Претставен iPhone од стопен дел на Tesla автомобил

Читај повеќе

Решена мистеријата за напредната кинеска цивилизација која исчезнала пред 4.000 години

Читај повеќе

Исланд ја гради првата подземна опсерваторија на магма во светот

Читај повеќе

Конечно е „уловена“ мистериозната „невидлива честичка“

Читај повеќе

Xiaomi годишно ќе произведува 300.000 електрични автомобили

Читај повеќе

Samsung прекинува со производство на Galaxy Note 20

Читај повеќе