Како SOFIA откри вода на Месечината?

Најголемата светска летачка опсерваторија откри вода заробена на површината на Месечината. За првпат е потврдено постоењето на вода на посветлата страна на Месечината, што покажува дека се простира на целата површина, а не само на студените, карпести подрачја во областа на половите.

SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) на НАСА се темели на широкотрупниот авион Boeing 747 SP, модифициран за да може во задниот дел на трупот да го носи 2,5 метри широкиот рефлекторски телескоп.

Овој телескоп е направен за инфрацрвени набљудувања на висина од околу 12 км во текот на летот на авионот во стратосферата. Авионот може да патува над која било точка на Земјината површина, така што набљудувањата може да се спроведат од јужната и од северната полутопка.

SOFIA ги детектирала молекулите на вода во кратерот Клавиус, втор по големина на посветлата страна на Месечината. Досегашните набљудувања на површината на Месечината открија вид на водород, но не можеа да препознаат дали станува збор за вода (H2O) или за хидроксил (OH).

Податоците од оваа локација укажуваат на концентрации на водени молекули во делот од 100 до 412 на милион што е околу 0,35 литри вода на еден метар кубик месечева површина, како што може да видите во ова видео.

Remote video URL

Само за споредба, во Сахара може да се најдат 100 пати поголеми концентрации, но засега не постои технологија која би овозможила од површината на месечината да се извлече вода за потребите на астронаутите  и идните колонии, па и за решавање на проблемите за собирање вода за пиење, треба да се проучуваат ладните замрзнати базени во карпестите подрачја на Месечината.

Од научен аспект, ова откритие отвори нови прашања за тоа од каде таа вода стигнала на Месечината и како опстанала во толку непријателско опкружување.

Тагови
реклама

Долго чувана тајна: Србите погодиле и втор F-117 за време на бомбардирањето на НАТО

Read more

Ноќеска регистриран земјотрес во скопското епицентрално подрачје

Read more

Непознат објект прелета покрај Земјата, научниците не знаат што е

Read more

Кинески виролог предупредува: Нови видови коронавирус се закана за луѓето

Read more

Наука

Моментот кога се сруши огромниот телескоп во Аресибо

Read more

Примероци од Месечината собрани со кинеска сонда ќе се вратат на Земјата

Read more

Јупитер и Сатурн во позиција што се нема повторено 800 години

Read more

Сѐ поблиску сме до супермасивна црна дупка: Што значи тоа?

Read more

Гик

Технологијата сè подобро препознава лица, дури и под маска

Читај повеќе
  • play_arrow

Моментот кога се сруши огромниот телескоп во Аресибо

Читај повеќе

Гејмерска сензација: Заработува повеќе од 6 милиони долари дневно

Читај повеќе

Facebook ќе блокира дезинформации во врска со вакцината против COVID-19

Читај повеќе

НАСА: Објектот што кружи околу Земјата не е астероид, туку ракета

Читај повеќе

Примероци од Месечината собрани со кинеска сонда ќе се вратат на Земјата

Читај повеќе
  • play_arrow

Најдобрите видеоигри за декември, втор дел

Читај повеќе
  • play_arrow

Како изгледа отворање на саркофаг запечатен со „проклетство“?

Читај повеќе

Ова е формулата за веројатноста од зараза со коронавирусот

Читај повеќе