Вести

Капсулата Dragon успешно се врати од вселената

20. март 2017 - 14:58 | Б.С.Б.

Натоварена со научни експерименти и истражувања од Меѓународната вселенска станица, капсулата Dragon на SpaceX успешно се врати на Земјата.

Станува збор за товар од 2,45 тони од кој поголемиот дел се примероци наменети за биолошки истражувања. Од SpaceX соопштија дека капсулата е извадена од море и префрлена на брод.

SpaceX потпиша догово за превоз на астронаутите во орбитата со леталото Dragon од 2020 година. Dragon e првото летало лансирано со комерцијална ракета од комплексот 39А во Вселенскиот центар Кенеди на НАСА.

Коментирај